Obligatiunile emise de Banca Mondiala vor fi tranzactionate, incepand de joi, la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in categoria Emitentilor internationali, a declarat Septimiu Stoica, presedintele BVB.
Comitetul Bursei de Valori Bucuresti a aprobat, miercuri, admiterea la tranzactionare a obligatiunilor Bancii Mondiale, incepand din sedinta bursiera de joi, cu simbolul IBRD09. "Pentru Romania este prima data cand se tranzactioneaza o emisiune de obligatiuni emise de un organism international si este un eveniment pentru ca instrumentele cu venit fix nu au o piata secundara extrem de activa, cum este cea a actiunilor, dar sunt o componenta esentiala a pietei de capital", a declarat, pentru NewsIn, Septimiu Stoica, presedintele BVB.

Potrivit acestuia, admiterea la tranzactionare a bondurilor Bancii Mondiale va da un semnal pozitiv atat pentru corporatii, cat si pentru statul roman pentru finantarea prin intermediul emisiunilor de obligatiuni. Bondurile Bancii Mondiale au ratingul de grad AAA, astfel incat investitorii sofisticati isi vor putea racorda portofoliile la plasamente in titluri cu risc extrem de mic sau chiar zero, in paralel cu cele cu risc ridicat, potrivit oficialilor BVB.

"Ar trebui sa le dea de gandit autoritatilor romane, care, la nivel central, amana lansarea unor emisiuni de obligatiuni si de titluri de stat", considera Septimiu Stoica. in opinia sa, emisiunea Bancii Mondiale va grabi procesul de tranzactionare a titlurilor romanesti pe piata de capital si va oferi autoritatilor romane o baza de comparatie pentru instrumentele de politica monetara. "Prin operatiunile pe piata secundara se pot face estimari ale evolutiei ratei dobanzii, mai ales ca pe piata romaneasca nu exista un model de comparatie pentru plasamentele in titluri cu scadenta mai mare de un an", a mai spus Septimiu Stoica.

"Emisiunea Bancii Mondiale este un eveniment pe piata de capital romaneasca si speram ca listarea obligatiunilor la Bursa sa aiba succes si sa relanseze piata secundara din Romania datorita reputatiei emitentului si a dimensiunii acestei operatiuni", a declarat, pentru News In, Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest, casa de brokeraj care a intermediat emisiunea de bonduri a Bancii Mondiale.

Oferta publica primara de obligatiuni a Bancii Mondiale a fost lansata pe 28 august si s-a incheiat pe 12 septembrie, decontarea fiind realizata pe 18 septembrie, la Bursa de Valori Bucuresti. Obligatiunile Bancii Mondiale au scadenta in 2009, o rata a cuponului de 6,5% platita semianual si au fost emise la un pret de 1.000 lei, egal cu valoarea nominala individuala. ABN AMRO Bank Romania a actionat in calitate de consultant financiar, grup de distributie si agent de plata. Vanzarea obligatiunilor a fost intermediata de casa de brokeraj Intercapital Invest.

Mai mult de trei sferturi (77%) din obligatiunile Bancii Mondiale au fost subscrise de investitori romani, care au plasat peste 404 milioane lei (115,5 milioane euro) in emisiunea de 525 milioane lei (150 milioane euro), lansata de institutia financiara internationala. Oferta initiala a fost suprasubscrisa cu 21%, potrivit datelor comunicate de Banca Mondiala.

Aceasta este prima emisiune in lei a unei institutii financiare internationale lansata in Romania si prima care va fi listata la Bursa de Valori Bucuresti.Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a anuntat ca intentioneaza sa emita obligatiuni in lei pentru contravaloarea a 50 milioane de dolari in 2007.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri