Introducerea fondurilor de pensii private in Romania face necesara aparitia unor agentii de rating cu reputatie si renume international, a declarat la conferinta Finmendia \"Pensii private - consolidarea unei noi piete \", directorul general al Bursei de Valori Bucuresti, Stere Farmache.

Fondurilor de pensii private li se impun reglementari stricte privind prudenta investitiilor pe piata de capital de aceea este nevoie de agentii de rating, care pot introduce siguranta si incredere in ceea ce priveste investitiile acestor fonduri, a explicat directorul Bursei. "Dezvoltarea fondurilor de pensii private constituie o provocare importanta pentru piata romaneasca de capital si necesita dezvoltarea unor instrumente de investitie cu venit fix, cum ar fi obligatiunile municipale si titlurile de stat", a afirmat Farmache, citat de NewsIn.

Potrivit directorului Bursei, fondurile de pensii private determina dezvoltarea si intarirea guvernantei corporatiste la companiile la care repsectivele fonduri cumpara actiuni, intrucat ele trebuie sa se asigure ca banii participantilor sunt bine administrati.

"In Polonia, de pilda, aparitia fondurilor de pensii private a facut ca multe companii occidentale sa se listeze la bursa poloneza pentru a putea beneficia de oportunitatea ca fondurile sa se finanteze prin participarea lor la actionariatul respectivelor companii", a adaugat Farmache. In opinia directorului Bursei, fondurile de pensii private introduc o tensiune pozitiva atat in ceea ce priveste functionarea cat si supravegherea pietei de capital."Aparitia lor forteaza piata de capital sa emita instrumente de investitie mai diversificate, mai sofisticate si, de asemenea, determina autoritatile de supraveghere sa asigure functionarea unor criterii prudentiale mai stricte pe piata de capital", a afirmat Farmache.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.