Asirom a fost amendata cu suma de 200.000 de lei de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), in urma unui control inopinat efectuat, intre 5 septembrie si 17 noiembrie 2016, prin intermediul caruia ASF a constatat mai multe nereguli in activitatea companiei de asigurari.

In principal, tematica controlului a vizat modul in care societatea a instrumentat/solutionat dosarele de dauna pentru asigurarea obligatorie de raspundere civila si CASCO auto, a calculat si a inregistrat rezerva de dauna (avizata si neavizata), precum si acuratetea si exactitatea datelor privind dosarele de dauna aflate in rezerva/plati de indemnizatii/respingeri/prescrieri dosare. In urma analizarii rezultatelor controlului inopinat si a neregulilor constatate, ASF a decis:

  • sanctionarea S.C. Asirom Vienna Insurance Group S.A. cu amenda de 200.000 lei, in conformitate cu prevederile art.163 alin.(2) lit. b) din Legea nr.237/2015 privind autorizarea si supravegherea activitatii de asigurare si reasigurare;
  • sanctionarea cu amenda de 50.000 de lei a Vicepresedintelui din Directoratul Asirom, domnul Bregovan Adamovic, responsabil cu daunele pana la data de 01.11.2016;
  • sanctionarea cu cate 10.000 de lei a domnului Juraj Lelkes, avand calitatea de Presedinte Directorat, a domnului Bazon Octavian, avand calitatea de director departament daune, precum si a doamnei Daniela Meghea, avand calitatea de Vicepresedinte Directorat, membru al directoratului ce a semnat decizia privind comitetul de analiza si solutionare a petitiilor din cadrul Asirom VIG.

Citeste si: Asirom, un nou lider cu "picioare de lut"

De asemenea, ASF a stabilit in sarcina conducerii societatii Asirom Vienna Insurance Group S.A. o serie de masuri corective pe o perioada de 6 luni de la data primirii deciziei, conform prevederilor legale in vigoare, privind evolutia dosarelor aflate in soldul rezervei de dauna avizata la data de 31.12.2016 si evolutia dosarelor de dauna avizate in cursul anului 2017, in perioada mentionata.

In plus, Consiliul ASF a hotarat ca Asirom Vienna Insurance Group sa intocmeasca raportul privind riscul propriu si evaluarea solvabilitatii pentru perioada 2016 - 2018, in conformitate cu prevederile Anexei nr.2 din Norma nr.35/2015 privind cerintele calitative stabilite de catre Autoritatea Europeana de Supraveghere pentru Asigurari si Pensii Ocupationale, luand in considerare nivelul riscurilor de rezerva si operational identificat in cadrul actiunii de control.

Decizia ASF cu privire la rezultatele controlului inopinat poate fi contestata in termen de 30 de zile de la data comunicarii, fara ca executarea sanctiunilor sa fie suspendata pe durata solutionarii contestatiei. Una dintre prioritatile absolute ale ASF vizeaza urmarirea indeaproape a executarii complete a obligatiilor asumate de catre entitatile reglementate in contractele cu consumatorii, in special in cazul asigurarilor generale si auto.

Sursa foto: AVN Photo Lab / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri