Presedintele si directorul executiv al Erste Bank, Andreas Treichl, a declarat, recent ca a existat un interes pentru preluarea Erste, se arata in raportul bancii de investitii cehe. Cu toate acestea, Treichl a subliniat ca pentru a se vorbi de o preluarea a Erste, ar fi nevoie de o "prima bunicica", care sa reflecte potentialul de crestere ale bancii, informeaza NewsIn. Presedintele Erste a adaugat ca nu exista planuri actuale si concrete sau negocieri pentru o posibila preluare a Erste Bank.

Dupa ce Citigroup, cel mai mare grup financiar din lume, a anuntat achizitia bancii turcesti Akbank pentru 3,1 miliarde euro, ar putea aparea speculatii despre viitorul bancii austriece, considera analistii Wood. Citigroup a platit pentru 20% din banca turceasca 3,1 miliarde euro, cu o prima de 16,5% comparativ cu pretul de inchidere al zilei anterioare.

"Aceasta speculatie ar putea continua sa sprijine pe termen scurt titlurile Erste, dar povestea ramane aceiasi. Erste Bank nu e de vanzare decat in cazul in care o prima consistenta este oferita", a declarat Stanik. "Lasand la o parte actuala speculatie, vedem pozitiv titlurile, care sunt recomandate cumpararii si au un pret tinta, la 12 luni, de 62 euro pe actiune", a continuat analistul Wood. Analistii bancii de investitii estimeaza un profit net de 914 milioane euro in 2006 si de 1,186 milioane euro pentru 2007.

Erste Bank a achizitionat 61,8825% din actiunile BCR de la Guvernul Roman, BERD si IFC, dupa ce a achitat 3,75 miliarde euro saptamana trecuta. Astfel, procesul de privatizare al celei mai mari banci din Romania a luat sfarsit. Erste Bank a castigat licitatia pentru preluarea BCR in decembrie 2005, oferind 3,75 miliarde euro pentru 61,88% din actiunile bancii. Restul actiunilor BCR sunt detinute Societatile de investitii financiare (SIF)-30,1% si de angajatii bancii-8%.

Profitul net inregistrat de grupul Erste Bank, in primele sase luni ale anului, a fost de 448,7 milioane euro, in crestere cu 33,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut, a anuntat banca austriaca in luna august. Citigroup, cel mai mare grup financiar din lume, pare sa fie interesat de achizitia unei banci europene si a "ochit" patru banci, BNP Paribas si Societe Generale din Franta, Banco Bilbao Vizcaya Argentaria din Spania si Barclays din Marea Britanie, a relatat, pe 4 octombrie, cotidianul britanic The Times.

Ziarul francez La Tribune a publicat, tot pe 4 octombrie, o stire conform careia Citigroup a identificat patru posibile tinte de achizitie, anume BNP Paribas, Societe Generale (SocGen), Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) si Barclays. La Tribune, al doilea ziar economic din Franta ca tiraj, a atribuit stirea unor surse din piata bancara. Citigroup pare sa reitereze intentia de a achizitiona o banca europeana, cand in 2004 au existat zvonuri despre eventuala preluare a BNP Paribas sau a altor banci.

Banca americana a primit o interdictie in martie 2005 de la Banca Federala interdictia de a mai face orice fel de achizitie majora pana isi va rezolva probleme interne. Interdictia a fost ridicata in aprilie, in urma progreselor facute.