Intre principalii actionari ai Romexterra, MKB Bank si fondul de investitii PPF Investments, exista neintelegeri, PPF Investments nefiind de acord cu numirile MKB in board-ul bancii romanesti
Oficialii PPF Investments afirma ca reprezentantii bancii Romexterra intarzie procesul de inregistrare a investitorilor reprezentati de PPF Investments ca noi actionari ai bancii si ca in urma acestui fapt toti cei care au vandut deja catre PPF Investments nu isi vor primi echivalentul actiunilor in timp util.

Procesul ar putea fi intarziat cu pana la 60 de zile, intrucat trebuie sa verifice foarte atent documentatia existenta, lucru care necesita timp. In vederea unei cat mai rapide derulari a procesului de inregistrare, PPF Investments si-a manifestat disponibilitatea de a suporta costurile aferente unei eventuale suplimentari temporare a personalului bancii care ar putea fi necesara in acest scop.

Oficialii PPF Investments spun insa ca reprezentantii Romexterra nu au avut nici o reactie in acest sens, ceea ce a determinat PPF Investments sa reinnoiasca astazi oferta facuta bancii de a suporta aceste costuri. Procesul de inregistrare a noilor actionari a fost amanat si pentru ca reprezentantii bancii au fost ocupati cu organizarea intalnirii actionarilor din aceasta saptamana.

Neintelegeri privind membri board-ului

In cadrul intalnirii actionarilor care a avut loc ieri, MKB, noul actionar majoritar al Romexterra, a eliberat din functie opt dintre membrii boardului Romexterra (acesta a fost redus de la 11 la 7 membrii) si a nominalizat patru reprezentanti din partea sa. Noii membrii din partea grupului Bayerische Landesbank, din care face parte si MKB Bank sunt:

- Dr. Gerhard Gribkowsky, membru in Conducerea Executiva a Bayerische Landesbank din anul 2003. In perioada 1998 2003, domnia sa a ocupat diferite pozitii in cadrul Deutsche Bank AG (Senior Credit Executive; Credit Risk Management; Manager Head Office Project Department etc);

- Dr. Ralph Schmidt, membru in Conducerea Executiva a Bayerische Landesbank din anul 2006. Incepad cu anul 2001, domnia sa a ocupat diferite pozitii in structura BayernLB (Division Manager Corporate Development, Division Manager Group Risk & Financial Control, Senior Executive Vice President etc);

- Neil A. Watson, membru in Consiliul de Administratie al MKB Bank Nyrt., Director General Adjunct si Director Risc in cadrul MKB Bank. In perioada 2001 2004, domnia sa a ocupat diferite functii in structura Bayerische Landesbank (Senior Business Development Manager, Division Manager, Risk Office Corporate etc.).

- Tams Erdei, Presedinte si Director Executiv al MKB Bank Nyrt. din anul 1997. Domnia sa a detinut diferite functii in structura MKB Bank incepand cu anul 1983.

In componenta Consiliul de Administratie al bancii a ramas Conducerea Executiva reprezentata prin: Adrian Radu Presedinte, Vasile Rosca Vicepresedinte si Gheorghe Iliescu Vicepresedinte, potrivit datelor comunicate de oficialii Romexterra.

Oficialii PPF Investments sustin insa ca nici MKB, nici cei trei membri care au ramas in cadrul boardului, nu au putut furniza nici un fel de informatii cu privire la referintele noilor membri ai boardului bancii, votand deci impotriva numirii acestora.

Am votat impotriva noilor membri, deoarece acestia nu ne-au fost prezentati nici noua, nici celorlalti actionari. Ei nici macar nu au fost prezenti la intalnire. Mai mult, dupa intalnire, banca a refuzat sa ne ofere CV-urile lor, astfel ca nu puteam sa alegem pe cineva despre care nu stim absolut nimic, a declarat Michal uk, CEO al PPF Investments.

In cadrul intalniri de ieri, MKB a anuntat ca noii membri ai boardului Romexterra nu se vor putea reloca la Bucuresti pentru a conduce banca. Ei vor continua sa lucreze pentru MKB de la Budapesta sau Sofia si vor veni ocazional la Bucuresti. Aceasta nu este dovada ferma de angajament pe care o asteptam de la un investitor strategic. Credem cu tarie ca cei de la MKB vor incepe sa se comporte ca un investitor strategic, tocmai de aceea cerem o prezentare a strategiei lor pe termen lung privind conducerea bancii, a adaugat Michal uk.

Reprezentantii MKB Bank au precizat ca tranzactia prin care MKB a preluat un pachet de 55,36% din actiunile Romexterra s-a incheiat conform planificarii. Fondul de investitii PPF Investments detine 20% din actiunile bancii, oferta de achizitionare a actiunilor bancii Romexterra aflandu-se inca in derulare pana pe 17 noiembrie, la pretul de opt lei pe actiune.

Cu active de 1,09 miliarde lei (305 milioane euro) la jumatatea acestui an, Romexterra are o cota de 0,76% din piata bancara romaneasca, potrivit statisticilor bancii centrale.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Setari Cookie-uri