Bondurile lansate de Banca Mondiala pe piata de capital din Bomania, pot fi tranzactionate, incepand cu ora 11 pe o piata special creata pentru emitentii straini, au anuntat ieri oficialii pietei.

Michael Bennett, seful operatiunilor Bamcii Mondiale a deschis oficial sedinta de tranzactionare de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), marcand astfel prima zi in care bondurile Bancii Mondiale intra in ringul BVB.

"Speram ca acesta sa fie un pas important pentru dezvoltarea pietei de capita romanesti si credem ca vom atrage si alti emitenti internationali pentru finantarea operatiuniolor prin intermediul Bursei de Valori bucuresti. Banca Mondiala va continua operatiuniel din Romania inclusiv prin lansarea altor emisiuni de obligatiuni incepand de anul viitor care sa poata fi listate atat pe piata romaneasca, cat si la bursele europene", a declarat Michael Bennett.

"Inceperea tranzactiilor cu bondurile Bancii Mondiale poate fi un start pentru piata creditelor din Romania si autoritatile romane vor avea la dispozitie un instrument pentru previzionarea ratei dobanzii pe perioade mai mari de un an", a declarat presedintele BVB, Septimiu Stioca.

Oferta publica primara de obligatiuni a Bancii Mondiale a fost lansata pe 30 august si s-a incheiat pe 12 septembrie. Pretul unei obligatiuni a fost de 1.000 lei, iar rata dobanzii este fixa - 6,50% anual. Scadenta obligatiunilor este de 36 de luni, cu plata semestriala a dobanzii catre investitorii care au subscris in cadrul ofertei publice, iar principalul va fi platit la scadenta emisiunii.

Mai mult de trei sferturi (77%) din obligatiunile Bancii Mondiale au fost subscrise de investitori romani, care au plasat peste 404 milioane lei (115,5 milioane euro) in emisiunea de 525 milioane lei (150 milioane euro) lansata de institutia financiara internationala. Oferta initiala a fost suprasubscrisa cu 21%, potrivit datelor comunicate de Banca Mondiala.

Aceasta este prima emisiune in lei a unei institutii financiare internationale lansata in Romania si va fi tranzactionata cu simbolul IBRD09. Pana acum Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a anuntat ca intentioneaza de asemenea sa emita obligatiuni in lei pentru contravaloarea a 50 milioane de dolari in 2007.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Zi neagra pe bursa din Elvetia: cel mai mare declin din ultimii 25 ani