Banca Mondiala a dat un semnal puternic pentru piata de capital prin listarea obligatiunilor la Bursa de Valori Bucuresti si speram ca autoritatile romane sa emita titluri de stat care sa fie tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti, a declarat Septimiu Stoica, presedintele Bursei.

"Speram ca exemplu Bancii Mondiale sa fie un model pentru dezvoltarea pietei de capital romanesti si diversificarea instrumentelor de tranzactionare, inclusiv a titlurilor de stat, care vor atrage si alti emitenti internationali pentru finantarea operatiunilor prin intermediul Bursei de Valori Bucuresti", a declarat, pentru News In, Michael Bennett, seful Operatiunilor Bancii Mondiale. Potrivit acestuia, "speranta Bancii Mondiale este ca in viitor sa fie lansate in Romania emisiuni de obligatiuni si de titluri de stat care sa poata fi tranzactionate in paralel la Bursa de Valori Buucresti si pe pietele bursiere din Uniunea Europeana".

"Exemplul Bancii Mondiale ar trebui sa le dea de gandit autoritatilor romane, care, la nivel central, amana lansarea unor emisiuni de obligatiuni si de titluri de stat", a declarat Septimiu Stoica. Potrivit acestuia, prin operatiunile pe piata secundara, autoritatile romane pot face estimari ale evolutiei ratei dobanzii, mai ales ca pe piata romaneasca nu exista un model de comparatie pentru plasamentele in titluri cu scadenta mai mare de un an.

"Obligatiunile Bancii Mondiale vor da un impuls tranzactionarii instrumentelor cu venit fix la Bursa de Valori Bucuresti si speram ca acest semnal sa fie interpretat corect de autoritatile romane, care sa apeleze la astfel de operatiuni de finantare pe piata de capital romaneasca, prin intermediul titlurilor de stat", a declarat Stere Farmache, directorul general al BVB. in opinia acestuia, increderea pe care Banca Mondiala o acorda Bursei de Valori Bucuresti ar trebui sa fie insusita si de autoritatile romane responsabile pe piata titlurilor de stat, in special de Ministerul Finantelor, care amana de peste doi ani momentul tranzactionarii acestor instrumente pe piata secundara.

"Noi dorim ca titlurile de stat sa vina cat mai repede la Bursa, atunci cand Ministerul Finantelor va gasi de cuviinta sa realizeze emisiuni de titluri de stat care sa poata fi tranzactionate", a declarat Stere Farmache. Directorul general al BVB a refuzat sa comenteze motivul pentru care titlurile de stat romanesti nu au ajuns inca in ringul Bursei.

"Prin ratingul AAA, marimea emisiunii si calitatea institutiei care le-a emis, tranzactiile cu bondurile Bancii Mondiale vor reprezenta un model pentru piata de capital romaneasca in stabilirea unui nivel al ratei dobanzii pe termen mediu", a explicat Farmache. "Nu ne asteptam la fluctuatii foarte mari fata de aceasta dobanda pentru ca obligatiunile sunt un instrument cu un randament stabilit si oscilatiile nu vor fi atat de mari ca la tranzactiile cu actiuni", a mai spus directorul general al BVB.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri