Pentru 2017, evident, prima noastra mare problema este RCA, dar, in acelasi timp, constituie si o oportunitate, deoarece ne da prilejul sa reasezam piata pe baze sustenabile. In 2016, evolutia din piata de asigurari RCA s-a incheiat cu stabilirea unor prime maximale. Ne dorim ca, din luna aprilie, sa iesim din aceasta situatie si suntem hotarati sa evitam un soc de tranzitie. Procesul trebuie sa fie lin si gradual, iar asiguratorii trebuie sa se pregateasca pentru acest lucru, a declarat Misu Negritoiu, presedintele Autoritatii de Suraveghere Financiara (ASF) la conferinta XPRIMM Time for Business.

"Din pacate, colaborarea noastra pe baze voluntare cu asiguratorii, atfel incat sa gestionam procesul de stabilizare a tarifelor printr-o o tranzitie graduala a esuat, iar preturile care au luat-o razna, nu le-am mai putut gestiona. Efectul plafonarii preturilor nu a fost in orice caz catastrofal, dezastruos sau sfarsitul lumii", a declarat Misu Negritoiu (foto).

Seful ASF a subliniat ca cest lucru este evident in conditiile in care piata asigurarilor RCA sia mentinut atractivitatea fata de investitorii straini. El a declarat ca patru noi companii vor sa intre pe segmentul RCA: Grawe, deja autorizata, Ergo, care astepata autorizatia si bulgarii de la Dallbogg si irlandezii de la Euro Insurance, prin pasaport european.

"Stiu si de teama asiguratorilor de a nu avea cel mai bun pret in piata RCA, pentru ca se trezesc probabil cu cel mai nedorit portofoliu. Avem insa o colaborare cu Banca Mondiala, care analizeaza situatia, astfel incat sa venim cu un pachet specific iesirii din sistemul de preturi controlate catre unul cu tarife libere. Aceeasi echipa de la Bana Mondiala a facut acest exercitiu si in alte tari europene", spune Misu Negritoiu.

In opinia sa, probabil ca la momentul aderarii la UE, odata cu liberalizare preturilor RCA, ar fi trebuit facut un studiu care sa analizeze "riscurile derapajelor in sus sau in jos a primelor. Ne aflam iar la momentul din 2007, de liberalizare a primelor. Mesajul nostru, neindoielinic, este ca nu ne vom mai intoarce la situatia de dinainte de plafonare a unei explozii de tarife cu sau fara legatura cu profilul de risc al clientului", a mai spus presedintele ASF.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri