Romania are in medie, 15 agentii bancare la suta de mii de locuitori, iar Capitala cu sapte mai mult, iar pentru a atinge nivelul altor tari europene, bancile romanesti se vor extinde cu pretul taierii profitului, a spus presedintele Institutului Bancar Roman (IBR), Petru Rares.

In Sud-Vestul tarii, media ajunge chiar la 11 banci la 100.000 locuitori, a mai declarat presedintele IBR. "Romania si Bulgaria sunt tintele favorite pentru retail", a declarat Rares, motivand aceasta afirmatie prin marimea pietei. Presedintele institutiei a declarat, la conferinta organizata de Asociatia de Leasing si Servicii Financiare Nebancare (ALB), ca Franta are circa 44 de banci la 100.000 locuitori, in conditiile unei raspandiri mult mai bune a canalelor alternative, cum ar fi internetul.

De asemenea, presedintele IBR a remarcat ca va exista o "tendinta de reducere a marjelor de profit si de crestere a costurilor de dezvoltare", datorata nivelului mic de penetrare a pietei bancare romane. Din aceasta cauza, Rares a afirmat ca lupta pentru dezvoltarea sistemului bancar se va intensifica, cel mai probabil, in 2007.

Petru Rares a mai declarat ca piata din Romania va fi a operatorilor mari, prognozand ca actorii mici vor pierde.

Piata va ajunge la o saturare in ceea ce priveste leasingul auto, urmand ca leasingul imobiliar si creditul sa fie motorul dezvoltarii sectorului financiar-bancar din Romania, a mai spus Rares la conferinta ALB. "Leasingul isi va schimba aspectul in urmatorii cinci ani, ajungandu-se la o saturare a pietei pe segmentul auto", a declarat presedintele IBR.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
MedLife anunta o crestere de 20% in primele 9 luni ale acestui an