Integrarea europeana va creste competitia pe piata bancara,ceea ce va genera o scadere a dobanzilor si comisioanelor la credite imobiliare, o reducere a perioadei de analiza a solicitarilor de finantare pentru investitii si o extindere a perioadei de acordare a imprumuturilor, sustin specialistii.
"Integrarea in Uniunea Europeana va da tonul unei noi politici a creditarii, pentru ca se va deschide accesul catre bancile straine. Bancile autohtone vor dezvolta mai multe produse pentru investitorii in proiecte imobiliare. Vor scadea dobanzile, comisoanele, institutiile financiare vor da dovada de mai multa flexibilitate, analiza proiectelor pentru care se solicita finantare nu va mai dura atat de mult. In plus, bancile se vor concentra pe investitii mari si mai putin pe proiecte mici", a aratat , in cadrul seminarului cu tema "Surse de finantare in domeniul imobiliar", consultantul financiar in cadrul companiei de dezvoltari imobiliare South Pacific Group, Elena Ghiucan.

In strainatate bancile ofera dabanzi de 3-4%, a aratat aceasta. In viitor, bancile vor oferi produse de finantare mai lejere, dar vor folosi vechimea si experienta investitorilor ca si criteriu pentru acordarea creditelor pentru investitii, a mai spus oficialul citat de NewsIn.

Credite mai accesibile

In acelasi timp, pentru cei care vor dori sa achizitioneze locuinte, creditele vor deveni mai accesibile si se vor derula pe peroade mai lungi de timp.

Ghiucan a amintit norma BNR care va intra in vigoare din data de 22 octombrie, introduce leasingul imobiliar in definitia creditului imobiliar, unifica sumele din comisioane si dobazi in calculul de evaluare a clientilor si impune o limita a angajamentelor de plata lunare la 35% pentru creditele imobiliare.

In prezent, gestionarii proiectelor imobiliare care nu au bani pentru avans in vederea atragerii de finantari, incearca sa vanda viitorul proiect inainte ca acesta sa fie construit, a explicat Ghiucan.

Tendinta investitorilor este de a obtine finantare pentru demararea proiectelor prin avansul platit de clienti, astfel incat, pentru derularea acestora, sa poata fi atrase finantari. "Astfel de metode tintesc profituri foarte ridicate", a mai spus oficialul.

Bancile finanteaza cel mult 65% din valoarea terenului si 75% din valoarea constructiei.

South Pacific Group ofera posibilitatea achizitionarii unei noi locuinte folosind ca avans o locuinta mai veche, a mai spus Ghiucan.

In viitor, vor scade profiturile investitiilor imobiliare. Vor creste preturile la terenuri, pretul fortei de munca si al matrialelor de constructie, este de parere reprezentantul South Pacific Group.

"Ramane de vazut cum va evolua piata asigurarilor, avand in vedere ca, in prezent, acestea sunt obligatorii in cazul contractarii unui credit de locuinta.

Seminarul a avut loc in cadrul editiei de toamna a Targului National Imobiliar, care se desfasoara in intervalul 18-22 octombrie la World Trade Plaza. Evenimentul este organizat de Ad Media, BDOBC, intre parteneri numarandu-se Domus Stil, BCR, South Pacific Group, Banc Post, Mobexpert, Gerard Roofing Systems, Banca Romaneasca si alte companii din domeniul imobiliar, al constructiilor, al serviciilor financiare etc.

Bancile pentru locuinte marseaza pe piata

In contextul scaderii puternice a marjelor dobanzilor de pe piata, bancile pentru locuinte - Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) si HVB pentru Locuinte (HVBBPL) - sunt nevoite sa anunte modificari importante in oferta incepand cu aceasta perioada .

Ionut Costea, presedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte, ne-a declarat ca in aproximativ 2-3 ani banca condusa de el va deveni si profitabila pe fondul cresterii pietei creditului ipotecar. In primii doi ani de activitate am avut cheltuieli foarte mari, iar la sfarsitul anului vom stabili cu exactitate bugetul de investitii pentru urmatorii ani si, astfel vom fixa obiectivul exact care va cuprinde si momentul trecerii pe profit, ne-a declarat Ionut Costea.

Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) a inceput de cateva saptamani sa acorde primele credite, dupa ce cateva sute de contracte au ajuns la sfarsitul perioadei de economisire. Am inceput cu acordarea creditelor intermediare cu dobanda mai mare de 6% pe an. In acelasi timp, avem deja clienti care au dreptul sa solicite credite cu dobanda de 6% pe an, la lei", a adaugat presedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte.

HVB Banca pentru Locuinte (HVB BPL) si-a lansat de curand noile produse de economisire-creditare in sistem locativ (Bauspar), care se diferentiaza in functie de suma contractata, perioada de economisire si modul de efectuare a platilor.

Piata creditului ipotecar inregistreaza si in acest an un ritm puternic de crestere, iar oficialii Raiffeisen Banca pentru Locuinte speculeaza potentialul acestei nise de piata. Estimam o crestere sustinuta a creditelor pe domeniu locativ, mai ales ca pana acum rata de crestere a acestor imprumuturi acordate la noi se situeaza sub nivelul celor din tari precum Cehia sau Polonia, a declarat recent Ionut Costea.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri