Cele cinci Societati de Investitii Financiare (SIF) au avut active nete de 7,170 miliarde lei (2,029 miliarde euro) la finalul lunii septembrie 2006, in crestere cu 8% fata de august si cu 41% de la inceputul anului, potrivit datelor Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC)
De la inceputul anului 2006, activele nete ale SIF-urilor au crescut cu 41% in lei, iar intarirea leului fata de moneda europeana a urcat valoarea activelor calculate in euro cu 47% in acelasi interval. Evolutia pietei de capital in luna septembrie a fost favorabila pentru toate cele cinci SIF-uri.

Compania de investitii financiare SIF 1 Banat-Crisana a avut cel mai puternic ritm de crestere a activelor nete in septembrie, de 10,66%, multe peste performata lunii august, de 2,6%. Astfel, activele SIF Muntenia au crescut cu 3,06% in septembrie, ritm inferior celui afisat in august, de 5,12%.

SIF 2 Moldova a inregistrat cea mai mare crestere a activelor in primele noua luni, cu peste 45%, urmata de SIF 1 Banat-Crisana cu peste 42% si SIF Oltenia cu 41,3%.

"Cele cinci SIF-uri au fost favorizate, pe de o parte, de o diminuare medie atat a stocurilor cu 3,21%, cat si a creantelor cu peste 33%, iar pe de alta parte, de nivelul investitiilor pe termen scurt, care in septembrie a inregistrat o crestere medie cu 11,4%", a declarat citat de NewsIn Dan Nicu, presedintele UNOPC.

Potrivit acestuia, aprecierile inregistrate de societatile financiare au fost sustinute de cresterea cu 11,5% atinsa pentru actiunile cotate din portofoliu, respectiv cu 4,7% la actiunile necotate si 3,67% la titlurile de participare in fonduri de investitii si alte organisme de plasament colectiv. in septembrie, datoriile SIF-urilor s-au diminuat cu peste 5%, potrivit UNOPC.

In ceea ce priveste volumul investitiilor financiare pe termen scurt, in septembrie s-au atins cresteri cuprinse intre 5,6% la SIF 4 Muntenia si 14,9% la SIF 1 Banat-Crisana. Plasamentele in actiuni cotate au inregistrat cresteri egale ca volum cu investitiile pe termen scurt pentru trei societati financiare, respectiv cu 14,9% la SIF 1 Banat-Crisana, cu 11,7% la SIF 5 Oltenia si cu 10,1% la SIF 3 Transilvania.

In schimb la SIF 2 Moldova nivelul de crestere a investitiilor pe termen scurt a fost de 13,9%, dar actiunile cotate s-au apreciat cu 14,1%, iar obligatiunile municipale au suferit o corectie cu 11,6%,. La SIF 4 Muntenia, actiunile necotate au scazut cu 2%, iar obligatiunile municipale s-au depreciat cu 10%, dar ponderea lor in total investitii pe termen scurt este aproape nesemnificativa.

SIF-urile au inregistrat, la finele lunii septembrie, un volum total de investitii in fonduri deschise de investitii si alte organisme de plasament colectiv de peste 11,4 milioane lei, reprezentand 0,16% din activele nete totale ale societatilor financiare, dar in crestere fata de sfarsitul anului 2005, cand se situau la 0,02%.

Detinerile de titluri de stat au ajuns la nivel zero la toate cele cinci SIF la 30 septembrie 2006, potrivit datelor UNOPC. Plasamente in depozite bancare au atins in septembrie peste 293 milioane lei si au reprezentat aproape 4% din activele totale, in urcare cu 3,5% fata de sfarsitul lunii august.

Plasamentele in obligatiuni municipale si corporative au insumat 35 milioane lei, cu o pondere de 0,5% din activele totale ale celor cinci SIF-uri. Capitalizarea bursiera a celor cinci SIF-uri a fost de 1,956 miliarde euro la sfarsitul lunii septembrie, in cresetere cu 8,9% fata de luna august, dar nu a depasit valoarea totala a activelor nete, atingand o pondere de 96,4%.

Profitul total al celor cinci SIF-uri a fost de peste 358,5 milioane lei (101,4 milioane euro), cu 5,9% mai mare decat cel obtinut in luna august. SIF 5 Oltenia a ocupat primul loc in septembrie, cu un profit de peste 93 milioane lei, urmata de SIF 1 Banat-Crisana cu 91 milioane lei si de SIF 4 Muntenia cu 80 milioane lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri