Moneda nationala s-a depreciat vineri, la inchiderea sedintei valutare, pana la 3,5140-3,5170 lei/euro si a revenit, astfel, la nivelul la care era tranzactionata dimineata, pe masura ce investitorii straini au cumparat euro, sustin dealerii
"Leul a deschis piata valutara de vineri la 3,5130-3,5160 lei/euro si a continuat sa fie tranzactionat la acest nivel in cea mai mare parte a zilei. Moneda nationala a avut o tentativa de apreciere, in jurul pranzului, pana la 3,5110-3,5130 lei/euro, dar a revenit repede la nivelul de 3,5130-3,5150 lei/euro. La inchiderea pietei valutare, leul s-a depreciat pana la 3,5140-3,5170 lei/euro", a declarat pentru NewsIn, dealerul sef al Bancii Transilvania, Teo Birle.

El a explicat ca monedele tarilor din regiune au avut o evolutie similara. Forintul unguresc, zlotul polonez si lira turceasca s-au apreciat in timpul zilei in fata euro, insa, la finalul sedintei valutare, s-au depreciat pana la nivelul la care erau tranzactionate la inceputul zilei.

Investitorii straini si-au marcat profiturile prin cumpararea de valuta in schimbul leilor, fapt care a oprit aprecierea leului din prima parte a zilei. "Deprecierea leului, de dupa terminarea orelor de tranzactionare pe piata romaneasca, ingreuneaza operatiunile de cumparare de lei de luni. Pe masura ce dobanzile la lei vor sustine aprecierea leului, fluxurile de valuta ale investitorii straini arata ca leul ar trebui sa se deprecieze in urmatoarea perioada. Drept urmare, intervalul de tranzactionare va fi ingust, iar cursul va depinde foarte mult de tendintele din regiune", a spus economistul sef al ING Bank Romania, Florin Citu.

Cursul oficial afisat marti de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a fost de 3,5128 lei/euro, cu 45 lei vechi (0,12%) mai putin pentru un euro decat joi, cand era de 3,5173 lei/euro. Pentru moneda americana, banca centrala a afisat un curs de 2,7841 lei/dolar, cu 132 lei vechi mai putin pentru un dolar(0,47%) fata de joi, cand era de 2,7973 lei/dolar, pe fondul evolutiei dolarului pe piata internationala.

Pe pietele internationale, moneda americana a fost cotata intre 1,2601-1,2641 dolari/euro, iar in jurul orei 17:30, ora Romaniei, dolarul era tranzactionat la 1,2610 dolari/euro. "Ieri dupa-masa a fost publicat indexul Universitatii din Philadelphia - un sondaj de opinie care arata impresia pe care o au cei chestionati despre evolutia pozitiva sau negativa a economiei americane.

Datele au fost mult sub asteptarile pietei, fapt care a dus la deprecierea dolarului in cursul noptii pana la 1,2650 dolari/euro. Dimineata s-a apreciat usor pana la 1,2630 dolari/euro, iar spre pranz a ajuns chiar la 1,2610 dolari/euro. Ma astept, totusi, ca dupa revenirea in piata a investitorilor americani, dolarul sa se deprecieze pana la 1,2650-1,2675 dolari/euro, iar apoi sa urmeze o miscare de corectie care sa aprecieze dolarul sub 1,26 dolari/euro", a mai spus Birle.

Dobanzile de pe piata monetara interbancara romaneasca s-au mentinut la nivelul foarte scazut de 1-2% pe an la depozitele overnight (cu scadenta la 24 ore), ca urmare a excesului de lichiditate din piata.

Piata se asteapta ca dobanzile sa ramana la acest nivel pana luni, cand e ultima zi de constituire a rezervelor minime obligatorii, iar apoi sa revina la 8-9% pe an.

BNR a afisat, in prima parte a zilei de vineri, o medie a dobanzilor overnight de 1,03% la depozitele atrase (BUBID), in crestere cu 0,03 puncte procentuale fata de dobanda de joi, iar dobanda medie la depozitele plasate (BUBOR) era de 3,03% pe an, respectiv cu 3,13 puncte mai putin decat in ziua precedenta.

Piata asteapta si licitatia de luni a bancii centrale, in care BNR atrage lei de pe piata bancilor in depozite la o luna pe care le rasplateste cu o dobanda de 8,75% pe an. in ultimele luni, cele mai mari sume atrase de BNR prin aceste licitatii au fost in zilele imediat anterioare ultimei zile de constituire a rezervelor minime obligatorii, cand lichiditatea din piata este foarte mare.

Jucatorii din piata trebuie sa tina, totusi, cont ca pe 25 octombrie va fi si ultima zi de efectuare a platilor trimestriale catre bugetul de stat, mai spun dealerii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri