Valoarea tranzactiilor din sectorul privat a crescut la 1,4 miliarde de dolari, in vreme ce privatizarile au adus o suma dubla
Investitorii austrieci, canadieni si unguri au facut legea pe piata romaneasca a fuziunilor si achizitiilor in anul 2004. Pe ansamblu, valoarea tranzactiilor a urcat puternic, ajungand la 1,4 miliarde de dolari, mai mult decat dublu fata de anul precedent si de sase ori mai mare comparativ cu anul 2002. Potrivit unui studiu realizat de compania PricewaterhouseCoopers (PwC), numarul tranzactiilor pentru care s-a batut palma anul trecut in sectorul privat a fost de 42, in urcare cu 27% raportat la anul anterior, iar ca valoare s-au distantat cu 157%. In pofida acestui salt valoric important, Romania a ramas in urma Rusiei, Cehiei, Poloniei, Ungariei si Slovaciei, situandu-se pe locul sase intre cele noua tari incluse in studiu. Valoarea medie a unei tranzactii a avansat la 41 de milioane de dolari, de la 18 milioane dolari in 2003 si numai 8 milioane dolari in 2002, ca urmare a cresterii capitalizarii companiilor. Din acest punct de vedere, ne-am situat deasupra Ungariei (care a inregistrat o valoare medie pe tranzactie de 38 milioane dolari), dar sub nivelul consemnat in Slovacia (de 60 de milioane dolari pe tranzactie).

Cu siguranta, Romania incepe sa pulseze tot mai mult pe radarul investitorilor straini, in contextul in care este din ce in ce mai aproape de momentul integrarii in UE, spune Lucian Perl, de la Enterprise Investors. El este convins ca valoarea medie a tranzactiilor realizate in Romania va creste sustinut in urmatorii doi-trei ani, dupa care este posibil sa scada, dar in orice caz pana in momentul aderarii numarul afacerilor parafate va fi mult superior celui actual.

Cu toate acestea, Lucian Perl se indoieste ca vom putea recupera vreodata decalajul care ne desparte de mult mai avansatele tari vecine in planul fuziunilor si achizitiilor. Putem si avem capacitatea de a mari viteza pentru a reduce din acest decalaj, dar ma indoiesc ca vreodata ne vom putea ajunge vecinii, afirma oficialul Enterprise Investors. Chiar daca in tarile nou intrate in Uniune nu au mai ramas prea multe afaceri de anvergura care ar putea face subiectul unor vanzari in urmatorii ani, locul lor va fi suplinit din plin de numeroase alte tranzactii mai mici, dar care pe ansamblu vor mentine pietele locale la un nivel valoric ridicat, apreciaza analistii. In cazul Romaniei, in balanta decizionala a investitorilor straini vor cantari in continuare la fel de greu acele atuuri care au dus in 2004 la o crestere majora a pietei fuziunilor si achizitiilor. Calificarea inalta a fortei de munca, costurile reduse cu personalul, riscul economic si politic scazut si tendinta de consolidare a celor mai dinamice industrii fac din piata romaneasca un teren fertil pentru viitoare tranzactii. Important va fi si modul in care Romania va face fata socului anului 2007, pentru ca sunt ingrijorat de calitatea managementului societatilor autohtone.

Valoarea achizitiilor si tranzactiilor depinde foarte mult de cat se vor dezvolta societatile mici si mijlocii, caci ele sunt motorul economiei, iar acest lucru este strans legat de calitatea managementului, spune Emilian Radu, partener si coordonator Servicii de Consultanta pentru Tranzactii la PwC Romania. Totusi, el crede ca in acest an sunt sanse bune ca valoarea pietei autohtone a fuziunilor si achizitiilor sa o depaseasca pe cea din 2004, iar din acest punct de vedere continuarea privatizarilor din sectorul energetic va conta extrem de mult, intrucit va oferi un plus de incredere celor care se uita la potentiale achizitii in Romania.

Evident, Romania este tintita acum mult mai clar, intr-un alt ritm, iar acest lucru se poate vedea pana si dupa cat de mult suna telefoanele din strainatate sau dupa numarul e-mailurilor pe care le primim, spune Emilian Radu. Studiul PwC estimeaza la peste 50 de miliarde de dolari valoarea tranzactiilor parafate anul trecut in cele noua tari din regiune, adica un nivel superior cu 31% celui consemnat cu numai un an in urma. Analistii vorbesc despre un nou val de investitori straini, acestia contabilizand 39% din totalul afacerilor parafate in regiune. In Romania, investitorii straini au realizat 76% din totalul tranzactiilor, ceea ce arata ca firmele romanesti prefera parteneri strategici cu un potential financiar superior jucatorilor locali, care ii poate ajuta sa fata fata concurentei din ce in ce mai mari a produselor vestice.

La fel ca in cele mai multe dintre tarile analizate, si in Romania sectorul prelucrarii a fost una dintre tintele principale ale investitorilor, aici fiind consemnate opt tranzactii. Pe locul secund s-a situat industria de telecomunicatii, apetitul pentru acest domeniu fiind explicat prin dinamica spectaculoasa inregistrata in ultimii ani, ca si prin tendinta de consolidare si de extindere pe noi nise de piata.

La fel de tentante au fost si sectorul IT si cel de servicii, care au atras cate sase tranzactii. Austria s-a situat pe primul loc in clasamentul investitorilor, cu o valoare a tranzactiilor de circa 433 milioane dolari, urmata de Canada, cu 300 milioane de dolari si Ungaria, cu 117 milioane dolari. Si in planul privatizarii companiilor de stat s-a reusit o performanta. Cele 53 de privatizari realizate in 2004 au cumulat o suma record, estimata la 2,9 miliarde de euro.

Totusi, o mare parte a acestei sume reprezinta contributia a doar patru investitori, care s-au angajat sa investeasca in jur de 2,7 miliarde de dolari la cinci mari companii din sectorul de petrol, gaze si electricitate. Aceste privatizari au propulsat Romania pe locul trei in regiune, dupa Polonia si Rusia, din punct de vedere valoric, dupa ce cu un an in urma se situa pe locul cinci.

PRINCIPALELE TRANZACTII ALE ANULUI 2004

Preluarea de catre austriecii de la Kronospan a fabricilor de prelucrare a lemnului de la Sebes, detinute de Gruppo Frati. Achizitia si planurile de modernizare au fost finantate printr-un credit de 135 milioane de euro

Preluarea de catre grupul austriac Immofinanz a parcului industrial si de afaceri Iride din Bucuresti, pentru aproape 40 milioane euro

Preluarea de catre grupul austriac Meinl European Land a centrului comercial Militari din Bucuresti pentru 20 milioane euro

Preluarea de catre compania austriaca Lasselsberger a Sanex Cluj, pentru 15 milioane euro. Tot anul trecut, in portofoliul sau au intrat Cesarom Bucuresti si Mondial Lugoj

Preluarea de catre banca ungara OTP a intregului pachet de actiuni al RoBank, pentru 47,5 milioane dolari

Preluarea de catre grupul ungar MOL a restului de 59 de benzinarii detinute de compania Shell in Romania

Majorarea de catre TIW a participatiei la MobiFon, in cadrul unei tranzactii de 36,6 milioane dolari


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri