Romania are cel mai mic buget national, ca procent din produsul intern brut (PIB), iar ponderea veniturilor bugetare va creste doar printr-o schimbare a filosofiei vis-a-vis de scaderile de taxe si prin reducerea evaziunii fiscale, a declarat joi presedintele administratorului de fonduri de pensii BCR Pensii, Radu Craciun, in cadrul unui summit organizat de fundatia Romanian Business Leaders (RBL).

Veniturile bugetului consolidat au fost de 223,7 miliarde lei anul trecut, aproape 28% din PIB-ul estimat pentru 2016, cel mai mic procent din Uniunea Europeana. Situatia se va schimba doar printr-o reducere a evaziunii fiscale si printr-o schimbare a atitudinii fata de scaderile de taxe, considera economistul.

”Antreprenorii ar trebui sa spuna ”stop” taierilor de taxe. Nu putem sa avem si autostrazi si taxe mici. Totodata, trebuie luate masuri impotriva evaziunii fiscale”, a afirmat Craciun, conform News.ro.

Din cauza veniturilor bugetare foarte mici, ponderea sumelor alocate Apararii ceste mai mare decat in state mai bogate, dar care au venituri bugetare raportate la PIB mult mai mari. ”Avem alocat 6,3% din veniturile bugetare pentru Aparare, in timp ce o tara ca Marea Britanie are alocat 5,8%”, a spus Craciun.

El considera ca este normal ca Europa sa aiba doua viteze, cat timp exista state ca Romania care sunt in afara tabloului in ceea ce priveste calitatea guvernantei, iar pe plan intern exista multe decizii proaste. Economistul a avertizat ca politicile fiscale din Romania nu au avut un rol in stabilizarea evolutiei economiei, ci doar au potentat cresterea economica, ceea ce sporeste riscul unor evolutii foarte volatile.

Citeste si:
Cat se imprumuta Romania in ianuarie, dar si intreg anul 2020
Cat se imprumuta Romania in...

”Noi am mai fost aici, cand economia si consumul cresteau cu cifre record. Problema este ca si volatilitatea econonomiei este una dintre cele mai mari. Avem crestere record, dar si cifre record de recesiune”, a avertizat Craciun.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
PwC: Toate prognozele pentru Romania indica o incetinire a economiei