Contul curent si depozitul bancar se unesc intr-un singur instrument bancar
Pentru a aduce un plus de lichiditate economiilor populatiei, dar si pentru a oferi randamente superioare fata de media pietei, bancile au inceput sa se orienteze catre produse relativ noi de economisire. Sunt produse care imbina avantajele unui depozit clasic de economii, purtator de dobanda, cu cele ale unui cont curent, caracterizat prin faptul ca, in orice moment, clientul are liber acces la banii sai fara sa plateasca penalitati. Depozitul bancar clasic permite incasarea integrala a dobanzii bancare doar daca, pe perioada stabilita, clientul nu retrage nici o parte din acesti bani. Contul curent este un cont bancar simplu care permite clientului sa umble in fiecare zi la el pentru a face plati sau a-si retrage sume.

Dezavantajul contului curent consta in aceea ca dobanda pentru banii existenti in acest instrument bancar este foarte mica, de 0,5%-1% pe an. La depozitele bancare clasice, dobanzile au scazut foarte puternic in ultima perioada. Pe relatia externa, o mare parte din capitalurile speculative au inceput deja sa intre in Romania prin diferite forme legale. Legislatia permite insa accesul nerezidentilor pe contul curent in lei. Pentru a oferi totusi alternative avantajoase strainilor, unele banci au crescut dobanda in lei la contul curent chiar peste dobanda practicata la depozitele bancare. Preluand ideea unor dobanzi avantajoase la contul curent combinata cu avantajul retragerilor aleatorii de bani din cont, o serie de banci au realizat diverse produse bancare de economisire, produse care unifica in acelasi instrument si depozitul clasic, si contul curent.

Avantajele acestui produs sunt accesul nelimitat la banii din cont, posibilitatea alegerii unei dobanzi fixe, comisionare mult mai mica a operatiunilor facute in cont, depuneri de numerar in orice moment al lunii si de multe ori, o dobanda mai mare decat media pietei bancare. Totusi, aceste produse de economisire au o latura comuna: exista o suma minima pe care clientul trebuie sa o tina nemiscata in cont si care incepe, in general, de la patru-cinci milioane de lei. Majoritatea bancilor comerciale care au lansat in ultimul an acest gen de produse au optiuni si pentru variantele in euro si dolari, in aceleasi conditii cu produsele in lei, doar cu dobanzile aliniate la piata de valuta. ContROL de la ING Bank, de exemplu, are functionalitatea unui cont curent. Tranzactiile ce pot fi procesate prin acest tip de cont sunt cele specifice - ordine de plata, depuneri si ridicari de numerar etc.

Distinctia fata de alte produse de cont curent existente este data de caracteristicile de economisire. Pentru fiecare sold zilnic ce depaseste pragul de 7.000.000 lei, este bonificata o dobanda superioara, de 10,5%. Pentru zilele in care soldul contului este sub valoarea pragului, banca bonifica o dobanda de cont curent, 0,25%. ContROL are intotdeauna atasat un card ING, prin intermediul caruia se vor efectua tranzactiile dorite. In cazul Bancii Comerciale Romane, produsul se numeste Maxicont si poate fi constituit in lei, dolari sau euro. Pentru a beneficia de dobanda de 6%, soldul minim al acestui cont trebuie sa fie de cinci milioane de lei. In plus, pentru cei ce economisesc mai mult, dobanda se diferentiaza pe transe valorice. Daca soldul contului depaseste valoarea de 50 milioane de lei, dobanda este de 8%.

La Banca Tiriac, daca se ataseaza contului de economii un cont central, clientul nu mai plateste comisioane la retragerea de numerar; isi poate alimenta oricand si cu orice suma contul, depunerea minima este de 4 milioane de lei, iar dobanda de 7,5% pe an. De asemenea, contul de economii legat de contul central poate fi constituit in dolari sau euro, iar pentru pastrarea unei dobanzi avantajoase, soldul contului trebuie sa fie de 500 de euro sau dolari. Cu Atucont de la BRD Groupe Socit Gnrale se pot face oricand viramente in cont, pot fi depusi sau incasati bani. Avand functionalitati similare contului curent, Atucont ofera insa o dobanda trimestriala fixa comparabila cu cea a unui depozit la termen, acum de 13,5%.

BRD- Groupe Societe Generale, Atucont

Moneda: lei, dolari si euro
Soldul minim: 5 milioane de lei, sub aceasta suma dobanda scade la nivelul dobanzii de cont curent practicata de banca - 0,25% pe an.
Depuneri in cont: oricand
Retrageri: oricand
Dobanda: 13,5%
Imputerniciti: clientii pot imputernici una sau mai multe persoane pentru efectuarea operatiunilor in conturile de economii
Costuri: transferurile in cont nu se taxeaza
Avantaje: flexibilitate, garantate de Fondul de garantare a depozitelor

ING Bank, ContROL

Moneda: lei
Soldul minim: 7 milioane de lei, sub aceasta suma dobanda scade la nivelul dobanzii de cont curent practicata de banca - 0,25% pe an.
Depuneri in cont: oricand
Retrageri: oricand
Dobanda: 10,5%
Imputerniciti: clientii pot imputernici una sau mai multe persoane pentru efectuarea operatiunilor in conturile de economii
Costuri: expedierea prin posta a extrasului de cont: 600.000 lei
Avantaje: flexibilitate, dobanda atractiva, card ING atasat

Banca Tiriac - Contul de economii

Moneda: lei, dolari si euro
Soldul minim: 4 milioane de lei, sub aceasta suma dobanda scade la nivelul dobanzii de cont curent practicata de banca - 0,25% pe an.
Depuneri in cont: oricand
Retrageri: oricand
Dobanda: 7,5%
Imputerniciti: clientii pot imputernici una sau mai multe persoane pentru efectuarea operatiunilor in conturile de economii
Costuri: retragerile de numerar nu se comisioneaza
Avantaje: flexibilitate, garantate de Fondul de garantare a depozitelor

BCR - Maxicont

Moneda: lei, dolari si euro
Soldul minim: 5 milioane de lei, sub aceasta suma dobanda scade la nivelul dobanzii de cont curent practicata de banca - 0,5% pe an.
Depuneri in cont: oricand
Retrageri: oricand
Dobanda: 7,5%
Imputerniciti: clientii pot imputernici una sau mai multe persoane pentru efectuarea operatiunilor in conturile de economii
Costuri: retrageri de numerar - 0,5%, transferurile in cont nu se taxeaza
Avantaje: flexibilitate, la sold de 50 de milioane dobanda devine 8%, garantate de Fondul de garantare a depozitelor


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri