UNSAR subliniaza ca este nevoie de revenirea la conditiile de piata libera, de dinaintea plafonarii impusa de guvernul Ciolos, astfel incat asiguratorii, prin segmentarea mai accentuata de tarife sa penalizeze prin pretul la RCA soferii care creeaza daune frecvente in trafic. "Pentru a incuraja insa un comportament responsabil in trafic, este esentiala o piata de asigurari libera, in care functioneaza segmentarea corecta pe categorii de riscuri", spune asiguratorii.

In acest fel, arata UNSAR, "companiile vor putea oferi preturi mai mici consumatorilor cu riscuri bune, spre deosebire de situatia actuala, cand plafonarea tarifelor a dus la cazuri in care un sofer cu o conduita rutiera buna sa plateasca pentru asigurare aproape cat un sofer cu istoric ridicat de daune".

In ceea ce priveste evolutia tarifelor RCA dupa expirarea perioadei de plafonare, UNSAR subliniaza faptul ca, "intr-o piata libera, concurentiala, companiile devin competitive si se vor lupta pentru atragerea clientilor".

Plafonarea tarifelor RCA, masura aflata in vigoare in acest moment, "nu face decat sa provoace dezechilibre operationale majore in piata, iar impactul real al acestei masuri nu va putea fi analizat decat dupa o perioada lunga, avand in vedere specificul acestei afaceri: pentru primele subscrise astazi, asiguratorul poate plati despagubiri chiar si peste zece ani. Dupa expirarea acestei perioade, piata de asigurari va putea intra in normalitate si va functiona dupa principii sanatoase, putand sa se maturizeze in mod firesc si sa se aseze pe baze solide", se mai arata in comunicatul UNSAR.

Sursa foto: Vuk Vukmirovic / Shutterstock.com