Dobanzile pe piata bancara din Romania sunt la minime istorice in aceasta perioada, insa, in timp ce unii bancheri indeamna la prudenta in acordarea creditelor, sustinand ca probabilitatea ca indicii de referinta sa creasca este foarte mare, altii sustin ca, din contra, este un moment foarte bun pentru relansarea creditarii, dar sa fie pe baze responsabile.

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Sergiu Oprescu (foto), este unul dintre bancherii care avertizeaza cu privire la riscul cresterii dobanzilor, fapt care ar pune presiune, in viitor, atat pe client, avand in vedere majorarea ratelor la credite, cat si pe banci prin prisma riscului de crestere a neperformantei.

El sustine ca mediul economic, intern si international, este extrem de complex, iar anul 2016 a demonstrat ca pot aparea surprize pe care nimeni nu le poate anticipa, cum ar fi Brexit-ul sau rezultatul alegerilor din Statele Unite ale Americii, care sporesc volatilitatea mediului economic.

“Exista o crestere a volatilitatii, iar aceasta presupune o atentie sporita din partea celor care sunt responsabili de parcursul unor institutii financiare. Trebuie sa fim atenti atat in calitate de institutie financiara, cat si la nivel de client. Este un mesaj pe care l-am transmis de mai multe ori in ultima perioada: sa nu uitam ca, inclusiv in Romania, suntem in momentul de fata la minime istorice cu ratele de dobanda, deci modul in care construim portofolii de active in aceasta perioada este important atat pentru noi cat si pentru clienti, pentru ca riscul ca aceasta dobanda sa creasca in viitor este, in orice caz, mai mare astazi, cand suntem pe nivele de minim iatoric, decat era in urma cu, sa zicem, 4 ani cand ROBOR era la niveluri de 3 - 4% pe an. Evident ca acum, cand ROBOR la 3 luni este la 0,8%, riscul ca acesta sa se aprecizeze este mult mai mare decat in urma cu 4 ani. Astfel de riscuri trebuie sa le constientizam si noi si clientii. Datoria noastra este aducem aceste riscuri in fata clientilor si sa le explicitam”, a subliniat Oprescu.