Fondurile de capital privat au investit pe piata romaneasca, in perioada 2002-2006, 150 milioane euro, in 15 proiecte, care au generat profituri care echivaleaza cu pana la 30 de ori sumele investite initial, a declarat intr-un seminar organizat in cadrul Zilelor Biz, Cornel Marian, director de investitii al Oresa Ventures.
"Aproape 80% dintre plasamentele fondurilor de investitii in Romania au fost de tip private equity, in actiuni ale companiilor mature, in timp ce 20% au fost investitii de tip venture capital, in capitalul social al unor firme nou-infiintate", a declarat Cornel Marian.

In ultimii patru ani, fondurile de investitii s-au implicat in 15 proiecte de afaceri in Romania. Printre cele mai mari proiecte din punct de vedere al investitiilor se numara cele de preluare a pachetelor de actiuni la producatorul de medicamente Terapia si compania de vopseluri decorative Dufa, realizate de fondul de investitii Advent International, preluarea lantului de magazine Artima de catre Enterprise Investors, achizitia companiei de IT Siveco de catre Enterprise Investors impreuna cu Intel, preluarea fabricii de caramizi Macon de catre Enterprise Investors, preluarea companiei de servici financiare Credisson si a producatorului de vopseluri Fabryo de catre Oresa Ventures.

"Valoarea afacerilor preluate prin aceste proiecte s-a dublat in ultimii patru ani, iar majoritatea plasamentelor au fost realizate de companii si fonduri de investitii regionale, cum sunt Advent, Oresa, Enterprise Investors si Global Finance", a declarat Cornel Marian.

Printre cele mai mari plasamente in Romania se numara cele realizate de fondurile Advent International, cu investitii de 100 milioane euro in patru proiecte si Enterprise Investors, cu 80 milioane euro.

Fondurile de investitii au realizat plasamente minime in companii cuprinse intre 5 si 15 milioane euro, in functie de marimea companiei, de gradul de profitabilitate, de nevoia de bani, experienta echipei de management si optiunile de retragere din afacere, sustin reprezentantii fondurilor.

"Fondurile mici, locale, si-au cheltuit toti banii, iar acum fonduri regionale precum Advent, Enterprise Investors sau Global Finance sunt foarte active pe piata", a precizat Marian.

"In general in Romania am realizat achizitii de control, care sa ne permita sa avem un cuvat de spus in companie in construirea sau intarirea unei echipe de management, stabilirea strategiei pe termen lung si finantarea proiectelor de afaceri", a declarat Lucian Perl, director de investitii al Enterprise Investors.

Majoritatea proiectelor in care s-au implicat fondurile de investitii au fost de tip buy-out, respectiv achizitii de pachete majoritare de actiuni sau pachete de control care sunt vandute dupa o perioada de 3, 5 sau 7 ani.

"Investim in companii care sunt sau care vor sa devina lideri de piata, proiectele noastre de pana acum fiind pentru companii precum Connex, Ciuc, Terapia, Euromedia si Dufa", a declarat Emanuela Popa-Radu, partener la Advent International.

Plasamentele fondurilor de investitii in Romania au fost orientate catre sectoarele care inregistreaza rate inalte de profitabilitate, respectiv industria de prelucrare, servicii industriale si financiare, servicii de distributie, bunuri de consum, IT, telecomunicatii, media, farmaceutice si servicii medicale.

"Sprijinim echipele puternice de management pentru a se dezvolta si putem furniza capital in completare pentru dezvoltarea afacerii, iar ca rata de rentabilitate am atins, in medie, de 2,5 ori valoarea capitalului investit, returnand investitorilor 1,1 miliarde euro", a explicat Lucian Perl.

Strategia de retragere a fondurilor de investitii din afaceri este stabilita din faza initiala, inclusiv prin atragerea managementului in maximizarea valorii afacerii. "In general, in Romania, fondurile de investitii au iesit din afacere prin vanzare catre alti actionari si mai putin prin intermediul unor oferte publice la Bursa de Valori din Bucuresti, care nu a fost suficient de lichida pentru a permite retragerea cu un profit maxim", a mai spus Cornel Marian.

Potrivit acestuia, in momentul in care fondurile de pensii din Romania vor face plasamente la Bursa, fondurile de investitii vor putea apela la ofertele publice pe piata secundara ca metoda de retragere din companiile achizitionate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri