“In scenariul macroeconomic central al BT, consideram ca banca centrala va demara ciclul monetar post-criza in 2017, pe fondul convergentei inflatiei spre intervalul tintit de BNR, consolidarii ciclului economic post-criza si intensificarii deficitelor gemene. De asemenea, perspectivele de intensificare a volatilitatii in sfera fluxurilor internationale de capital adresate Europei emergente (pe fondul continuarii ciclului monetar din Statele Unite, finalului politicii monetare fara precedent din Zona Euro si noului ciclu monetar din China) sustin scenariul unei majorari graduale a ratei de dobanda in trimestrele urmatoare pe plan intern”, se mentioneaza intr-un raport al BT.

Banca centrala a decis, in sedinta de politica monetara de miercuri, mentinerea ratei de dobanda de politica monetara la 1,75% pe an (nivel minim istoric). De asemenea, BNR a pastrat nemodificat nivelul ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si valuta ale institutiilor de credit (acestea situandu-se la 8%, respectiv 10%).

“Deciziile de politica monetara au confirmat asteptarile noastre si ale pietei financiare. In luarea acestor decizii, banca centrala a avut in vedere evolutia dinamicii preturilor de consum in linie cu prognoza actualizata in cadrul Raportului trimestrial asupra inflatiei (emis in luna februarie)”, se mai arata in documentul citat.

Sursa foto: Sergey Nivens / Shutterstock