Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a explicat ca adoptarea euro fara o convergenta reala a economiei catre media europeana ar fi contraproductiva. El a reamintit faptul ca tara noastra indeplineste cele cinci criterii de convergenta nominala stabilite prin tratatul de la Maastricht inca din 2015, insa acest aspect nu mai este demult suficient.

“Este foarte important ca politicile economice sa asigure sustenabilitatea acestor criterii pe mai departe. Faptul ca acum stam bine, nu reprezinta o garantie ca si peste 1 -2 ani vom sta la fel de bine. (…) Dupa izbucnirea crizei se impune indeplinirea criteriilor pentru convergenta reala, insa nu accindental, nu in mod fortat si nu temporar”, a spus guvernatorul BNR.

Potrivit acestuia, daca in sfera convergentei nominale se impune pastrarea acesteia, in planul convergentei reale trebuie actionat pentru cresterea sa substantiala , dar si sustenabila. "Insist pe ideea de sustenabilitate, intrucat nu conteaza doar “cat de repede cresti”, ci si “cum cresti”. Fortarea si trenarea convergentei sunt deopotriva nocive, iar a crede ca se poate realiza convergenta prin arderea etapelor este o iluzie periculoasa", a adaugat oficialul BNR.

Sursa foto: Agerpres foto