Un editorial de Lucian Croitoru si Razvan Stanca

Totusi, verificand aceste cifre, am obtinut rezultate total diferite, din mai multe cauze, pe care le vom detalia separat cu o alta ocazie. Aici vrem sa aratam doar ca, probabil, una dintre aceste cauze este aceea ca venitul mixt, adica acel venit obtinut de asa-numitii ”angajati pe cont propriu” (cum ar fi persoane fizice autorizate, reprezentanti ai profesiilor liberale, lucratori in intreprinderi familiale, fermieri etc.) este in mod gresit exclus din categoria veniturilor obtinute de forta de munca*. Includerea corecta a lor in veniturile obtinute de forta de munca nu este usoara, deoarece este dificil de stabilit cu exactitate ce parte din veniturile mixte sunt in mod precis venituri ale factorului munca. De aceea, se folosesc mai multe definitii si ipoteze pentru a asigura o imagine corecta.

Cand am aplicat sase astfel de definitii, am constatat ca in Romania partea din valoarea adaugata bruta ce revine factorului munca se situeaza la 46,7 la suta (in cazul in care sunt luate in calcul doar compensatiile pentru munca ale angajatilor), iar in cazul celorlalte definitii (in care compensatiile pentru munca ale angajatilor sunt ajustate cu venitul mixt in cinci ipoteze distincte) se situeaza intre 59,7 la suta si 68,7 la suta.

Cu aceste corectii, Romania nu mai este in mod necesar pe ultimul loc in clasificarea tarilor din Uniunea Europeana dupa ponderea veniturilor factorului munca in valoarea adaugata neta. Dupa una dintre aceste definitii (si anume aceea in care venitul mixt este luat in calcul in functie de numarul angajatilor pe cont propriu care sunt la randul lor angajatori, acestia fiind considerati a fi reprezentanti ai factorului capital), in anul 2014, Romania era pe locul 21 din 28.