Cresterea dobanzilor bancare este iminenta si in Romania, insa momentul este inca incert, avand in vedere contexul european unde miscarea nu s-a produs inca. Totusi, clientii trebuie sa ia in calcul majorarea donazilor, in special cei cu credite Prima Casa, cu venituri sub media la nivel national si care s-au imprumutat la dobanzi minime istoric, sustine Mihail Ion, CFO Raiffeisen Bank.

“Ne asteptam la o crestere a dobanzilor la lei si, pentru orice debitor care ia un credit pe termen lung, este sanatos sa faca o simulare vis-a-vis de nivelul la care ar putea sa ajunga o rata la un credit daca dobanda ar fi, de exemplu, cu doua puncte procentuale peste nivelul de astazi, pentru ca probabil pe termen mediu o sa ajungem acolo. Si aici ma refer la clientii din programul Prima Casa, care s-au imprumutat la dobanzi minime istoric si probabil ca au un nivel al veniturilor mai degraba in partea de jos a intervalului in care putem sa gasim salariile in Romania astazi. Atunci o crestere a dobanzii interbancare (ROBOR-n.r.) de la 0,8% la 2,8% in cativa ani poate avea un efect important, o crestere de doua cifre a ratei la un credit, si acesta este un lucru de luat in calcul”, a explicat Mihail Ion in cadrul emisiunii Profesionistii in Banking, difuzata de wall-street.ro.

Potrivit acestuia, de acest aspect trebuie sa tina cont si companiile care se imprumuta pe termene mai lungi.

Cum se poate evita fluctuatia dobanzilor?

Pentru a evita fluctuatia ratei, reprezentantul bancii recomanda clientilor si posibilitatea contractarii unui credit cu dobanda fixa, care presupune rate ceva mai mari in primii ani, dar mai mici in viitor.

“Sugestia noastra este ca, intr-un context economic bun, sa ne asumam un cost al finantarii mai mare, fixand rata de dobanda pentru viitor, pentru ca este posibil ca materializarea scenariului de crestere a dobanzii sa se intample intr-o situatie in care economia nu mai este intr-o forma la fel de buna ca cea de aastazi”, a mai spus reprezentantul Raiffeisen Bank.

Referitor la momentul in care Banca Nationala a Romaniei (BNR) va demara cresterea dobanzii de referinta, Mihail Ion sustine ca acesta va fi usor de intuit, avand in vedere ca se va produce dupa avansul dobanzilor interbancare.

“BNR o sa intervina pentru ca obiectuvul sau principal este stabilitatea preturilor (iar inflatia va creste). Dar si timing-ul este important si nu trebuie desprins din context. Suntem inca intr-un context european cu dobanzi foarte jos si nu cred ca putem actiona absolut independent. Deci si de asta depinde momentul in care BNR o sa ridice dobanda. Dar cred ca o sa ne fie destul de evident cand o sa se intample, pentru ca nu o sa se intample intai majorarea dobanzii de politica monetara – 1,75% este un nivel indicativ, noi stim ca dobanzile interbancare sunt sub 1%. Primul lucru care o sa sa intample o sa fie o convergenta a dobanzilor interbancare catre dobanda de referinta si abia apoi BNR o sa vina si o sa creasca dobanda”, a adaugat Mihail Ion.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri