“O modificare fiscala de asemenea amploare nu poate fi facuta intr-un orizont de timp atat de scurt (pentru a se implementa din 2018), atat timp cat nu avem capacitatea administrativa de a gestiona un asemenea sistem”, a explicat Gabriel Sincu, director executiv EY Romania, Departamentul de asistenta fiscala si juridica.

Referitor la renuntarea la impozitatea la sursa, rerezentantul EY Romania a precizat ca, la nivelul Coalitiei pentru Deazvoltarea Romaniei, s-a facut un calcul din care reiese ca, in 2018, an in care nu se vor incasa bani din impozitul pe veniturile persoanelor fizice, veniturile bugetare vor fi mai mici cu 3,2% din PIB, respectiv 10% din totalul veniturilor bugetare.

Pe de alta parte, Sincu a precizat ca inclusiv in Statele Unite ale Americii se discuta intens despre renuntarea la actualul sistem de impozitare, care presupune completarea unei declaratii de venit care are 40 de pagini, si trecerea la cota unica de impozitare. El sustine ca s-au realizat si calcule in acest sens din care a reiesit ca aplicarea cotei unice ar aduce mult mai multi bani la buget, dar ar fi si pentru contribuabili mai avantajos.

Sursa foto: Pixabay