Fondul Proprietatea nu este o solutie reala pentru despagubire a proprietarilor deposedati de fostul regim comunist atat timp cat fondul nu este listat la Bursa de Valori Bucuresti, a declarat Bogdan Papandopol, asociat al firmei Salans Associate.

Potrivit calendarului prezentat initial, Fondul Proprietatea trebuia sa se listeze la Bursa de Valori Bucuresti pana in luna octombrie 2006 si ulterior sa faca demersuri pentru listarea in paralel pe una dintre marile piete bursiere externe. "Fondul Proprietatea ar trebui listat cat mai rapid pentru a da posibilitatea proprietarilor sa isi recupereze banii, dar in acest moment nimeni nu poate preciza cand vor putea fi tranzactionate efectiv actiunile la Bursa", a mai spus Bogdan Papandopol, citat de NewsIn.

Un calendar aproximativ arata ca listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti nu poate avea loc mai devreme de luna mai 2007 daca Guvernul va adopta ordonanta de urgenta pana la sfarsitul lunii octombrie. Fondul Proprietatea a fost creat pentru a acorda despagubiri pentru constructiile, terenurile si padurile care au fost confiscate in perioada 1945-1949 de fostul regim comunist si care nu mai pot fi restituite in natura.

Fondul a devenit operational in decembrie 2005, prin inregistrarea la Registrul Comertului, si detine in portofoliu pachete majoritare si minoritare de actiuni la 114 societat i comerciale cu capital de stat, care au fost transferate de la Ministerul Transporturilor, Ministerul Finantelor, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor, Ministerului Economiei si Comertului si de la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului. Capitalul social al fondului este de 14,240 miliarde lei (aproape 4 miliarde euro), iar valoarea nominala a unei actiuni este de 1 leu. Actiunile care vor fi emise in contul titlurilor de despagubire sunt nominative, in forma dematerializata si confera drepturi egale fiecarui actionar.


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Mircea Ursache face radiografia pietei de capital romanesti