Atacurile teroriste care au avut loc in ultimii ani in intreaga lume au atras atentia tuturor asupra amenintarii acestui risc. De exemplu, in acest moment, mai mult de jumatate dintre companiile de asigurari din Statele Unite acopera riscul de terorism, un procent important, avand in vedere faptul ca, in 2001, in perioada imediat urmatoare atacului de la World Trade Center, riscul de terorism era practic de neasigurat. wall-street.ro a stat de vorba cu singurul asigurator din Romania, CertAsig, care dispune de o solutie de asigurare contra terorismului adresata companiilor, dar si singura asigurare destinata posesorilor de drone comerciale.

CertAsig, condusa de britanicul James Grindley (foto), este o companie romaneasca de asigurari, al carei actionar majoritar este Royalton Capital Investors II, un fond privat de investitii cu sediul in Luxemburg, ai carui principali investitori includ Alpha Associates, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si Fondul European de Investitii (FEI).

Compania a subscris prime brute in valoare de peste 14 milioane de euro in 2016, iar pentru acest an tinteste un nivel de 17 milioane de euro, cumulat pe pietele din Romania, Bulgaria si Turcia, unde este prezenta. Ca structura a portofoliului, segmentul de asigurari maritime constituie aproximativ 25-30%, asigurarile de garantii o pondere de peste 40%, iar politele property si de raspunderi pana la 30%. In primul trimestru din acest an, CertAsig a inregistrat un avans de 6% al primelor brute subscrise, fata de aceeasi perioada din 2016.

Wall-Street.ro: Ati lansat solutia de asigurare pentru drone in vara anului 2015. Cate drone aveti acum asigurate in portofoliu?

James Grindely: In prezent, avem asigurate peste 20 de drone, inclusiv doua sau trei flote, inseamnand ca un proprietar are cel putin doua drone. Noi ne-am dori sa vedem cat mai multe drone asigurate, desi nu am avut niciodata in vedere ca prin lansarea asigurarii de drone vom ajunge sa subscriem un volum mare de polite pe acest segment de nisa. Unul dintre motivele pentru care am lansat acest produs si continuam sa subscriem este ca ne ofera vizibilitate la nivelul pietei de asigurari. Dar, asigurarile de drone implica foarte multe aspecte tehnice, fiind, de altfel, un produs extrem de specializat.

Potrivit legislatiei din Romania dronele sunt incadrate la categoria aparate de zbor si este obligatoriu sa detina o asigurare. Tocmai de aceea, asigurarile de drone s-au incadrat foarte bine in portofoliul de aviatie pe care il detinem, unul destul de redus, de altfel: vreo 15-16 avioane in Romania si 20 in Bulgaria.

Wall-Street.ro: Cine poate asigura drone la CertAsig?

James Grindely: Suntem destul de stricti in ceea ce priveste proprietarul dronelor. Acesta trebuie sa fie o persoana calificata in urma unui curs de pilotat drone. Incercam sa fim foarte responsabili. Nu am asigura proprietari care isi utilizeaza dronele in zona Pietei Victoriei sau a Aeroportului Otopeni.

Clientii pe care ii avem se ocupa de activitati de cautare si salvare cu ajutorul dronelor, aplicatii agricole, verificarea si intretinerea culturilor, constructii, pentru inspectia cladirilor la inaltimi greu de ajuns. Unul dintre clientii pe care i-am avut a fost chiar o companie de asigurari agricole din Bulgaria. Acestia au cumparat drone pentru inspectarea pe dimensiuni largi a terenurilor agricole pe care urmau sa le asigure, sa vada daca acele terenuri chiar existau.

Wall-Street.ro: Care este cel mai mare risc legat de drone?

James Grindely: Cel mai mare risc in cazul dronelor este legat de raspunderi. O drona poate sa cada in capul cuiva, ori sa se loveasca de o masina aflata in miscare si poate provoca vatamari umane sau daune materiale importante.

In acelasi timp, desi nu am avut pana in prezent nici o solicitare de despagubire, problema cu acest tip de asigurare este ca daunele sunt intotdeauna totale. Nu este precum in cazul CASCO la masini, unde poti avea o zgarietura sau lovire usoara in parcare. A cazut pe asfalt, adio! In Londra si nu numai, dronele sunt implicate si in transmisiunile sportive, pentru ca ofera imagini de ansamblu ale competitiilor respective. Ca urmare, aproape orice drona profesionala este echipata si cu un echipament foto/video, care de multe ori este mai scump chiar si decat drona in sine.

Un alt produs pe care il oferim, desi nu este structurat individual, dar pe care l-am adaugat la produsele property si de inginerie existente este cel de acoperire in caz de terorism. O parte dintre clientii pe care ii avem cu expunere internationala ne-au cerut aceasta asigurare, care de regula este exclusa. De ce? Pentru ca reasiguratorii nu acopera, de regula, terorismul.

Wall-Street.ro: Care este riscul unui atentat terorist in Romania si ce aspecte luati in calcul la evaluarea producerii acestuia?

James Grindely: Este un risc particular si complex. Spre comparatie cu Londra, de unde sunt eu, Bucurestiul este un oras linistit. Totusi, este interesant ca multi manageri de risc din companii ne-au cerut acoperire pentru acest risc. Cred ca si in Bulgaria riscul unui atac terorist ar fi mai ridicat.

Printre factorii de risc pe care ii luam in calcul sunt: proximitatea de o ambasada, de o cladire guvernamentala sau aeroport, adica tinte potentiale pentru un atac terorist. Ne uitam, de asemenea, la "nationalitatea" companiei respective si poate la clientii acesteia si la activitatea de business.

Daca in urma analizei noastre riscul de terorism este destul de redus, atunci prima de asigurare poate creste cu 5-10% cel mult, dar daca este ridicat cresterea poate ajunge la 20-25%. De exemplu, una este situatia in care ai cladirea de birouri langa ambasada Noii Zeelande, iar alta este daca e situata langa Ambasada Marii Britanii sau a Frantei.

Wall-Street.ro: Cat de scump poate sa fie un astfel de risc al unui atac terorist pentru o companie de asigurari?

James Grindely: Cel mai neplacut scenariu poate fi legat de un atac cu bomba, de exemplu. In acest caz, raspunderea asiguratorului ar putea fi destul de ridicata, mai ales daca exista victime umane. Cu toate acestea, in industria de asigurari inca percepem terorismul drept un risc cu potential redus. Am raspuns mai mult cererii venite din partea clientilor nostri, pe care am luat-o in serios. Daca au solicitat o astfel de asigurare inseamna ca ingrijorarea lor este una reala. De altfel, odata cu 2017 am reusit sa includem si acoperirile contra terorismului in contractele de reasigurare.

Desi riscul de terorism este cunoscut de multa vreme, poate fi numit tot mai emergent acum, in conditiile in care numarul unor astfel de atacuri a crescut, din pacate. Constientizarea acestui risc, ca urmare, a crescut si ea, odata cu cererea pentru astfel de produse de asigurare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri