Costurile statului roman cu imprumuturile sunt in crestere, pe fondul evolutiilor din pietele externe si a semnalelor din plan intern, care indica nesustenabilitatea politicilor economice. Dobanzile la obligatiunile suverane pe zece ani cresc constant din toamna anului trecut, au deja un avans de aproape 10% de la inceputul lui 2017, iar pe finalul lunii aprilie cresterea s-a accelerat.

“Premisele de accelerare a PIB nominal, de evolutie peste potential a economiei si ne-sustenabilitatea mix-ului de politici economice pe plan intern, coroborate cu evolutiile externe au determinat majorarea ratei de dobanda la obligatiunile suverane la 10 ani cu 2,1%, la 3,83% saptamana trecuta (plus de 9,7% in 2017)”, reiese dintr-o analiza realizata de economistii Bancii Transilvania (BT).

Conform acestora, in Romania, increderea in economie s-a consolidat recent (in zona maximelor din 2008), iar managerii din industrie, constructii, comert si servicii previzioneaza ameliorarea activitatii pe termen scurt. Totodata, creditul neguvernamental a accelerat in martie, ceea ce exprima premise pozitive pentru cererea interna. Pe de alta parte, deficitul bugetar a fost revizuit in sus la 3% din PIB in 2016 (maximul din 2012), iar excedentul bugetar din T1 2017 s-a redus la 0,2% din PIB, se mentioneaza in analiza citata.

Care este situatia in plan extern?

Din plan extern, mesajele sunt mixte, sustin economistii bancii. In Zona Euro, increderea in economie a atins, in aprilie, maximul
din vara anului 2007, evolutie sustinuta de politica monetara relaxata fara precedent implementata de Banca Centrala Europeana (BCE), cu impact pentru piata creditului (in accelerare in martie, la 2,3% an/an (corporate) si 2,4% an/an (segmentul populatie).

Totodata, procesul de consolidare bugetara a continuat in 2016, iar inflatia a accelerat in aprilie, notandu-se dinamica componentei core (1,2% an/an, cel mai ridicat nivel din ultimii ani). Cu toate acestea, BCE nu a modificat politica monetara relaxata fara precedent la sedinta din aprilie, sustinand ca asteapta consolidarea traiectoriei ascendente a inflatiei pentru a demara ciclul monetar post-criza.

Totusi, dobanzile la obligatiunile suverane germane pe 10 ani au crescut cu 28,1% saptamana trecuta, la 0,324%, si cu 55,8% de la inceputul anului, pe fondul semnalelor de accelerare a economiei din regiune si al evolutiile din piata americana a titlurilor de stat.

Cat va costa reforma fiscala in SUA?

“In SUA, increderea consumatorilor a evoluat mixt in aprilie, mentinandu-se aproape de maximele istorice. Totodata, comenzile de bunuri de capital au continuat sa creasca cu un ritm lent in martie, iar climatul pozitiv din piata imobiliara se consolideaza (vanzarile de case noi in urcare cu 5,8% in martie, preturile locuintelor in accelerare la 5,85% an/an in februarie)”, sustin economistii citati.

In schimb, dinamica PIB s-a temperat in T1, din cauza decelerarii consumului privat si scaderii consumului public, factori care au contrabalansat accelerarea investitiilor productive.

“Nu in ultimul rand, administratia a oferit detalii privind cea mai ambitioasa reforma fiscala din anii 1980 (cost total estimat la 5,5 trilioane de dolari in urmatorii 10 ani): reducerea taxei pe companii de la 35% la 15%, simplificarea taxarii populatiei si eliminarea taxei pe mosteniri. Perspectiva accelerarii PIB-ului nominal (prin implementarea de stimuli fiscali) a determinat cresterea ratei de dobanda la titlurile de stat la 10 ani cu 1,9%, la 2,289% saptamana trecuta (declin cu 6,4% in 2017)”, mai reiese din analiza mentionata.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri