Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri, forma finala a contractului de privatizare a CEC, urmand ca in perioada urmatoare Comisia de privatizare sa stabileasca o noua data finala pentru depunerea ofertelor financiare imbunatatite, a declarat ministrul finantelor, Sebastian Vladescu.

Forma finala a contractului de privatizare a CEC ar trebui sa contina decizia Guvernului roman referitor la o eventuala renuntare a pachetului de 25% detinut la CEC si dupa privatizare. in urma cu o saptamana, seful Comisiei de privatizare a CEC, ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, declara ca "problema in aceasta privatizare consta in modalitatile prin care statul roman incearca sa pastreze pachetul de actiuni de la CEC".

Ultima reuniune a Comisiei de privatizare a CEC de la inceputul lunii octombrie a dezbatut nivelul obligatiilor si penalitatilor care urmeaza a fi platite de castigator in cazul incalcarii unor reguli din contract. "Cele doua banci finaliste au cerut un nivel mult mai mic al acestor plati. De asemenea, s-a discutat despre viitorul cotei detinute de statul roman la CEC in cazul unei fuziuni cu filialele romanesti a bancii castigatoare", declara la acel moment Vladescu potrivit NewsIn.

Termenul initial pentru depunerea ofertelor financiare imbunatatite de catre cele doua banci ramase in cursa pentru privatizarea CEC, OTP Ungaria si National Bank of Greece, a fost 31 august. Ulterior, termenul a fost amanat, dupa ce cei doi investitori interesati de CEC au cerut rezultatele financiare pentru primul semestru calculate in conformitate cu standardele de contabilitate IFRS.

Consultantul selectat pentru CEC, KPMG, a finalizat, in septembrie, auditul rezultatelor financiare ale bancii pentru primul semestru, iar Comisia este asteptata sa le trimita celor doi investitori termenii de depunere a ofertelor financiare imbunatatite.

Potrivit strategiei de privatizare a CEC, statul va vinde pachetul majoritar de 69,9% din actiunile CEC. Contravaloarea a 9,9% din pachetul scos la vanzare va fi transferata Fondului Proprietatea. Alte 5% din actiuni vor fi vandute fostilor si actualilor angajati ai CEC, iar restul de actiuni pana la 100% va fi tranzactionat pe piata de capital. Pretul oferit pentru pachetul majoritar va fi decisiv pentru alegerea cumparatorului.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si