Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri, forma finala a contractului de privatizare a CEC, urmand ca in perioada urmatoare Comisia de privatizare sa stabileasca o noua data finala pentru depunerea ofertelor financiare imbunatatite, a declarat ministrul finantelor, Sebastian Vladescu.

Forma finala a contractului de privatizare a CEC ar trebui sa contina decizia Guvernului roman referitor la o eventuala renuntare a pachetului de 25% detinut la CEC si dupa privatizare. in urma cu o saptamana, seful Comisiei de privatizare a CEC, ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, declara ca "problema in aceasta privatizare consta in modalitatile prin care statul roman incearca sa pastreze pachetul de actiuni de la CEC".

Ultima reuniune a Comisiei de privatizare a CEC de la inceputul lunii octombrie a dezbatut nivelul obligatiilor si penalitatilor care urmeaza a fi platite de castigator in cazul incalcarii unor reguli din contract. "Cele doua banci finaliste au cerut un nivel mult mai mic al acestor plati. De asemenea, s-a discutat despre viitorul cotei detinute de statul roman la CEC in cazul unei fuziuni cu filialele romanesti a bancii castigatoare", declara la acel moment Vladescu potrivit NewsIn.

Citeste si:

Termenul initial pentru depunerea ofertelor financiare imbunatatite de catre cele doua banci ramase in cursa pentru privatizarea CEC, OTP Ungaria si National Bank of Greece, a fost 31 august. Ulterior, termenul a fost amanat, dupa ce cei doi investitori interesati de CEC au cerut rezultatele financiare pentru primul semestru calculate in conformitate cu standardele de contabilitate IFRS.

Consultantul selectat pentru CEC, KPMG, a finalizat, in septembrie, auditul rezultatelor financiare ale bancii pentru primul semestru, iar Comisia este asteptata sa le trimita celor doi investitori termenii de depunere a ofertelor financiare imbunatatite.

Potrivit strategiei de privatizare a CEC, statul va vinde pachetul majoritar de 69,9% din actiunile CEC. Contravaloarea a 9,9% din pachetul scos la vanzare va fi transferata Fondului Proprietatea. Alte 5% din actiuni vor fi vandute fostilor si actualilor angajati ai CEC, iar restul de actiuni pana la 100% va fi tranzactionat pe piata de capital. Pretul oferit pentru pachetul majoritar va fi decisiv pentru alegerea cumparatorului.