Comisia Europeana (CE) contrazice Guvernul Romaniei cu privire la evolutia economiei romanesti si a deficitului bugetar. In timp ce Guvernul vede un avans al PIB tot mai mare in anii urmatori, Comisia revizuieste in jos prognoza pentru 2017 si vede o decelerare in anii urmatori.

Mai mult, diferenta dintre prognozele celor doua institutii este de aproape un punct procentual pentru 2017 si ajunge la aproape doua puncte procentuale pentru anul viitor.

Concret, Comisia Europeana anticipeaza, in raportul de primavara, ca Romania va inregistra o crestere economica de 4,3%, in 2017, sustinuta de relaxarea fiscala si cresterile salariale, cu 0,1 puncte procentuale sub estimarea inclusa in raportul de tara publicat in februarie. Pentru 2018, Comisia a mentinut prognoza la un avans al PIB de 3,7%.

Prin comparatie, in Programul de convergenta pentru perioada 2017 – 2020, publicat recent de Guvern, se ia in calcul o crestere economica de 5,2% in acest an, care urmeaza sa urce la 5,5% in 2018 si la 5,7% in anii urmatori.

Prognoza Guvernului este departe si de estimarile cuprinse in Programul de convergenta anterior, 2016 – 2019, in care se miza pe o crestere a PIB de 4,3% in acest an, de 4,5% pentru anul viitor, si de 4,7% in 2019.

Nici in privinta deficitului, cele doua institutii nu sunt pe aceasi directie

Comisia Europeana avertizeaza ca deficitul bugetar va continua sa creasca, la 3,5% din PIB in acest an, din cauza reducerilor de taxe si a cheltuielilor publice ridicate, si la 3,8% in 2018. In schimb, Guvernul promite incadrarea in limita de 3% din PIB stabilita de forul european. Mai exact, anul acesta Executivul estimeaza un deficit bugetar de 2,9% din PIB, la fel si anul viitor, pentru ca in urmatorii doi ani sa scada la 2,5% respectiv 2% din PIB.

In cazul deficitului bugetar structural, Comisia prognozeaza ca acesta va atinge 3,9% in 2017 si 4% in 2018.

”Proiectul salarizarii unitate implica un risc semnificativ pentru estimarile fiscale, cu un posibil impact de -2% din PIB in 2018”, se arata in raportul institutiei europene.

Si Fondul Monetar International (FMI), desi a imbunatatit in aprilie estimarea de crestere a economiei Romaniei la 4,2% pentru acest an, cifra ramane mult sub cea avansata de Guvern, de 5,2%. Pentru 2018, Fondul se asteapta ca PIB-ul Romaniei sa creasca cu 3,4%.

La randul sau, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a imbunatatit recent estimarea referitoare la cresterea economiei Romaniei in 2017, cu 0,3 puncte procentuale, insa la 4%. Pentru 2018, institutia anticipeaza un avans de 3,5% pentru economia romaneasca.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri