Datele privind cresterea economica pe primul trimestru din acest an sunt mult peste astepari, sustin economistii. Potrivit acestora, cel mai probabil, cresterea economica din primele trei luni vine tot din consum, ca si anul trecut, alimentat de majorarile salariale. Insa aceasta evolutie nu este posibila pe termen mediu si lung.

“Datele pe trimestrul unu sunt cu mult peste asteptari. Nu avem inca toate detalile, deci nu stim care este structura cresterii economice, putem sa suspectam doar ca, in continuare, consumul a avut proportii covarsitoare in cresterea economica. Noi, pe baza indicatorilor cu frecventa lunara pe care ii urmarim, aveam o crestere economica estimata undeva in jur de 4,3% in trimestrul unu din acest an fata de T1 din 2016, si de 1% trimestru la trimestru. Diferenta este uriasa”, a explicat Dumitru pentru wall-street.ro.

Cresterile salariale vor avea efect de bumerang

Cu toate acestea, el sustine ca, cel putin deocamdata, nu ia in calcul revizuirea estimarii de crestere pentru acest an. In opinia sa, o crestere economica bazata pe consum nu poate continua pe termen lung.

“Daca ne uitam la cum a crescut economia anul trecut si probabil si anul acesta vom avea o crestere similara, avem o crestere bazata in cea mai mare parte pe consum. Anul trecut a fost doar pe consum, anul acesta o sa vedem, dar pe T1 probabil a fost o crestere foarte mare a consumului care a alimentat aceasta crestere economica. Un lucru este cunoscut, nu poti sa ai crestere economica a la long doar pe consum. Aceasta este o certitudine pe care nimeni nu o poate contesta. Iar noi acum vedem o crestere puternica pe consum, alimentata de cresteri salariale. Asa ceva nu poate fi sustinut pe termen mediu. Ele vor avea un efect de bumerang la un moment dat. Daca sunt cresteri salariale care nu au corespondent in productivitate, in primul rand, la un moment dat ele vor fi corectate si nu cred ca putem vorbi de sustenabilitate intr-o astfel de situatie”, a punctat Dumitru.

La randul sau, Ciprian Dascalu, economist-sef al ING Bank Romania, sustine, prin intermediul unui raport, ca datele anuntate de INS sunt mult peste estimarile bancii, de 4,5% crestere T1 2017/T1 2016. In aceste conditii, el sustine ca estimarea anuala de crestere a PIB de 4,1% ar putea fi revizuita, insa doar dupa ce INS publica datele detaliate privind evolutia PIB.

"Ne asteptam ca tot consumul privat sa ramana principalul motor de crestere economica, ca rezultat al implementarii noilor stimuli fiscali si a politicii de venituri generoase, cererea externa ar putea avea o contributie pozitiva la crestere, dar putem asista si la o contributie a investitiilor pe baza stimulilor masivi de la finalul anului trecut", se arata in raportul ING.

Estimarile Guvernului, departe de cele ale institutiilor internationale

Romania a inregistrat in primul trimestru cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana, atat fata de trimestrul precedent cat si fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor publicate, marti, de Eurostat.

Economia Romaniei a avansat in primele trei luni cu 1,7% comparativ cu trimestrul patru al anului trecut. In termeni anuali, PIB-ul a consemnat o consemnat o crestere de 5,6%, arata datele Eurostat, care sunt conforme cu sistemul european de contabilitate ESA 2010.

Pentru intregul an, Guvernul estimeaza o crestere economica de 5,2%, in timp ce institutiile internationale si cei mai multi analisti financiari estimeaza un ritm cuprins intre 4% si 4,5%. pentru anul viitor, programul de convergenta prevede un avans al PIB de 5,7%, in timp ce institutiile financiare internationale vad o decelerare a cresterii economice in 2018.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri