“Datele pe trimestrul unu sunt cu mult peste asteptari. Nu avem inca toate detalile, deci nu stim care este structura cresterii economice, putem sa suspectam doar ca, in continuare, consumul a avut proportii covarsitoare in cresterea economica. Noi, pe baza indicatorilor cu frecventa lunara pe care ii urmarim, aveam o crestere economica estimata undeva in jur de 4,3% in trimestrul unu din acest an fata de T1 din 2016, si de 1% trimestru la trimestru. Diferenta este uriasa”, a explicat Dumitru pentru wall-street.ro.

Cu toate acestea, el sustine ca, cel putin deocamdata, nu ia in calcul revizuirea estimarii de crestere pentru acest an. In opinia sa, o crestere economica bazata pe consum nu poate continua pe termen lung.

“Daca ne uitam la cum a crescut economia anul trecut si probabil si anul acesta vom avea o crestere similara, avem o crestere bazata in cea mai mare parte pe consum. Anul trecut a fost doar pe consum, anul acesta o sa vedem, dar pe T1 probabil a fost o crestere foarte mare a consumului care a alimentat aceasta crestere economica. Un lucru este cunoscut, nu poti sa ai crestere economica a la long doar pe consum. Aceasta este o certitudine pe care nimeni nu o poate contesta. Iar noi acum vedem o crestere puternica pe consum, alimentata de cresteri salariale. Asa ceva nu poate fi sustinut pe termen mediu. Ele vor avea un efect de bumerang la un moment dat. Daca sunt cresteri salariale care nu au corespondent in productivitate, in primul rand, la un moment dat ele vor fi corectate si nu cred ca putem vorbi de sustenabilitate intr-o astfel de situatie”, a punctat Dumitru.