Mugur Isarescu a lansat o invitatie catre bancile comerciale din Romania in vederea cresterii activitatii in Republica Moldova. Aceasta invitatie a venit in contextul in care Banca Nationala a Romaniei si Banca Olandei au finalizat un proiect de twinning, finantat de Uniunea Europeana cu 1,2 miliarde de euro, ce a avut ca scop alinierea Bancii Nationale a Moldovei la standardele Uniunii Europene.

Pe parcursul programului au fost elaborate noi legi bancare, reglementari privind cerintele prudentiale adresate bancilor comerciale, derulate studii de impact si numeroase sesiuni de instruire, toate cu scopul alinierii Republicii Moldova la cerintele europene, conform declaratiilor guvernatorului Romaniei care a mentionat ca Republica Moldova "s-a inscris pe calea cea buna, pe calea europeana".

Mugur Isarescu a amintit ca si Romania a beneficiat, in urma cu 27 de ani, de un proiect de asistenta implementat de Banca Olandei, sub indrumarea Fondului Monetar International.

Proiectul de twinning a fost demarat sub mandatul fostului guvernator al Bancii Nationale a Moldovei, Dorin Dragutanu, si finalizat sub mandatul actualului guvernator, Sergiu Cioclea. Cel din urma a amintit de problemele prin care sistemul bancar moldovenesc a trecut din cauza proastei administrari si masurile care au trebuit luate.