Marile companii din Romania s-au tinut in general departe de piata de capital locala, exceptiile fiind date de listarea companiilor de stat, la presiunea FMI, si, mai nou, de oferta publica initiala secundara a Digi Communications. Marius Dorner, director pe Corporate si Investment Banking in cadrul Citi Romania, a explicat intr-o emisiune Profesionistii in Banking de ce marile companii din Romania "asteapta vizita bancilor" inainte de a cauta finantare pe bursa, avand si o pozitie de forta in negocierile cu bancherii.

"Sunt mai multe motive pentru care finantarea bancara este preponderenta, dar nu stiu daca neaparat este prima alegere, ci este in functie de caz. In primul rand sunt motive legate de sistemul bancar din Romania, bancile fiind foarte lichide si cu o disponibilitate foarte mare de a acorda credite. Usurinta cu care companiile reusesc sa isi negocieze nu doar creditele de care au nevoie in valoare absoluta, dar si termene si conditii agresive, le determina probabil sa mearga intai spre banci", spune specialistul Citi Romania.

In plus, Dorner atrage atentia ca mai exista si un motiv care tine de psihologia umana, pentru ca marile companii romanesti sunt familiare cu procesul de a contracta un credit bancar, iar piata de capital este mai putin cunoscuta de o mare parte din companii. "Tendinta fiecarui om este de a merge pe calea batuta".

Bancile sunt mai rationale in ceea ce fac decat au fost in trecut, dar cu siguranta cererea de credite din partea companiilor de anvergura sau cu un profil financiar foarte bun este redusa comparativ cu apetitul bancilor de a finanta. In aceasta situatie, companiile sunt intr-o pozitie foarte buna de a negocia si de a obtine conditii foarte bune.

Dorner precizeaza ca, in general, companiile care au nevoie de finantare si au proiect vin la banci si ridica finantare, dar uitandu-ne la piata de large corporate din Romania, zona care este dominata de companiile de stat, pozitia lor financiara s-a schimbat fata de acum cativa ani. Multe dintre firmele de stat au acum lichiditati foarte mari si nu mai apeleaza la creditele bancare.

Cand incepe o companie sa se gandeasca si la bursa?

Bancherul Citi sustine ca dimensiunea companiei si a finantarii pe care vrea sa o atraga poate sa o duca spre bursa, pentru ca, atat in Romania, cat si in pietele de capital internationale, companiile mari apeleaza mai usor la finantarea prin bursa. Pentru acest tip de companii, piata bancara poate deveni insuficienta sau sa isi doreasca o alta structura de capital din punct de vedere al mix-ului de finantare. De aceea, o emisiune de obligatiuni poate sa ofere o serie de beneficii si flexibilitate.

"Nu exista totusi un scenariu in care banca sa spuna ca nu poate sa finanteze o companie intrucat capacitatea de indatorare nu ii mai permite si recomanda o emisiune de obligatiuni. Capacitatea de indatorare este un element care se determina in functie de capacitatea de rambursare si, mai putin de mixul de finantare", explica Dorner.

Dar, atunci cand o companie are un grad foarte mare de indatorare din credite bancare, este indicat sa se orienteze si spre alte surse de finantare, cum ar fi ridicarea de capital (equity) prin bursa.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri