Acesta atrage atentia asupra faptului ca multe companii din Romania amana furnizorii la plata pentru a-si cumpara masini scumpe, case de vacanta sau excursii exotice pe firma. De asemenea, multe companii folosesc banii partenerilor de afaceri pentru a rambursa credite la banci, pentru a acorda dividende actionarilor sau pentru a-si credita alte firme din grup.

“Daca ne uitam la toate companiile din Romania pe structura datoriilor vom vedea ca 41% din total datorii contractate sunt de la furnizori (fata de 29% in 2008), in timp ce creditul de la institutiile financiare nu depaseste 21%. Asta, pe de o parte, aduce niste avantaje pentru companii pentru ca se finanteaza ieftin si usor. Pe de alta parte se deschide o cutie a Pandorei care, daca nu stii cum sa o gestionezi, iti poate accelera intrarea in insolventa, pentru ca nu sunt banii tai, sunt bani care trebuie platiti sub un an si, din pacate, foarte multe companii care se finanteaza astfel se duc cu aceste resurse financiare, atrase pe termen scurt, pe termen lung. Si daca nu investesti in niste active care sa duca la cresterea veniturilor si a profiturilor, vei fi in incapacitatea de a te intoarce la furnizor si a plati”, a explicat Iancu Guda in cadrul emisiunii “Profesionistii in Banking” difuzata pe wall-street.ro.

Vrei sa citesti articolul complet?

Aboneaza-te la Wall-Street!

Prin abonamentul Wall-Street devii parte a comunitatii de afaceri de top din Romania. Toate informatiile noastre sunt create pentru a te ajuta sa fii mai bun in activitatea ta zilnica.

Aboneaza-te! Am deja cont