Posibilitatea contractarii de catre spitalele publice a asigurarilor private de sanatate exista in legislatia actuala, dar este putin regasita in practica din cauza mai multor impedimente de reglementare, precum faptul ca nu este mentionata explicit in legislatie, motiv pentru care managerii de spital sunt reticenti in demararea acestor demersuri si nu sunt definite modalitatile operationale de decontare intre spitalele publice si asiguratorii privati, spune Virgil Soncutean, membru in consiliul director in cadrul Uniunii Nationale a Soietatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR).

"In acest moment, cadrul legislativ specifica faptul ca spitalele publice pot sa aiba si surse alternative de venituri pentru a isi finanta activitatile. Insa, lipsesc acele norme de implementare care sa clarifice in ce conditii si cum un spital public poate sa emita o factura care ar putea sa intre intr-un sistem privat de asigurari de sanatate si sa fie practic decontat acel serviciu", arata Virgil Soncutean (foto).

Ca urmare, "in acest moment, finantarea spitalelor de stat este realizata exclusiv prin Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS - n.r.), segment pe care asigurarile private nu pot sa intre, deoarece este o preconditie pentru deductibilitate – sa nu fie decontat acel serviciu la CNAS. Si atunci, trebuie sa cream complementar un cadru prin care spitalele publice sa isi poate finanta activitati si prin asigurarile private de sanatate", arata reprezentantul UNSAR.

El a adaugat ca, de asemenea, pentru realizarea decontarii serviciilor oferite de catre spitalele de stat prin asigurarile private de sanatate, nu exista trasate resonsabilitati clare pentru cine se ocupa de aceste demersuri si nu exista elemente de negociere si stabilire a continutului contractului intre spitalul public si asigurator. Astfel, este foarte putin probabil ca un spital sa initieze un astfel de contract in lipsa unor prevederi specifice in acest sens.

"UNSAR a avut discutii cu autoritatile pentru a vedea in ce masura se poate ajusta cadrul legislativ prezent cu niste norme care sa reglementeze conditiile in care un spital poate sa emita factura. Acum, cum un spital de stat nu poate sa emita factura, automat se blocheaza decontarea prin sistemul asigurarilor private de sanatate. Asiguratorii pot sa aiba o contributie importanta in a degreva bugetul public de asigurari de sanatate", a declarat Virgil Soncutean.

Piata asigurarilor de sanatate, crestere de 70%

Ca urmare a extinderii facilitatilor fiscale incepand cu ianuarie 2016 (deductibilitati fiscale de 400 de euro pentru angajat si 400 de euro pentru angajator), in 2016 volumul primelor brute subscrise a atins peste 173 de milioane de lei, in urma unei cresteri de 70%.

"Perspectiva pietei de asigurari de sanatate este una optimista, desi trebuie sa fim realisti si sa admitem ca baza de plecare este una foarte scazuta si care permite procenti de crestere spectaculosi. Vedem o dinamica a primelor brute subscrise care anul trecut a depasit orice asteptari. Sunt mai multi factori care contribuie la acest lucru, inclusiv faptul ca exista un cadru fiscal care incurajeaza asigurarile private de sanatate. Practic, este singura categorie de asigurari care beneficiaza de acest tip de cadru fiscal – deductibilitate si pentru angajat si pentru angajator. De altfel, limitele deductibilitatii sunt mult mai ridicate decat primele practicate pentru asigurarile de sanatate", spune Virgil Soncutean.

El mai arata ca si sistemul medical de stat reprezinta un factor care incurajeaza accesul la sistemul de asigurari private de sanatate. Cunoasteti starea deplorabila in care se afla sistemul public de sanatate si oamenii au nevoie de o alternativa, chiar daca aceasta costa. Din pacate, acestia nu au acces prin asigurarile private de sanatate exclusiv decat la serviciile spitalelor private in acest moment, si este una dintre limitarile cadrului legislativ, desi cresterea este foarte buna".

In opinia sa, deschiderea spitalelor de stat este una dintre temele pe care UNSAR vrea sa le adreseze in relatia cu autoritatile, pentru a gasi forme legale si concrete prin care si anumite spitale de stat sa poata intra in sistemul asigurarilor de sanatate astfel incat sa sporeasca finantarea sistemului de stat dintr-o sursa alternativa.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri