"CSA a dispus deschiderea procedurii de redresare financiara a Asiban datorita faptului ca marja de solvabilitate disponibila, aferenta asigurarilor generale, a scazut sub limita prevazuta de dispozitiile legale in vigoare, iar pentru categoria asigurarilor de viata, societatea nu isi acoperea in totalitate rezervele tehnice cu active admise conform normelor", se spune in comunicatul Asiban.

Consiliul de Administratie al Asiban a hotarat convocarea Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) societatii in data de 6 noiembrie 2006, adunare care va avea pe ordinea sa de zi majorarea capitalului social al societatii cu 51 milioane lei, integral in forma baneasca, din care 43 milioane lei aportul actionarilor si opt milioane lei din rezervele legale, se mai afirma in comunicat. AGA de la Asiban va mai lua in discutie aprobarea si transmiterea catre CSA a planului de redresare financiara a societatii.

"Necesitatea majorarii capitalului social a rezultat din cresterea semnificativa a activitatii Asiban in ultimii ani, cu deosebire in 2006, pe fondul cresterii concurentei si majorarii costurilor specifice. Astfel, in primele trei trimestre din acest an, volumul total de prime subscrise a crescut cu 32,2% fata de perioada corespunzatoare din anul anterior, plasand societatea pe pozitia a cincea pe piata de profil", se mai spune in comunicatul Asiban.

"Concomitent cu majorarea semnificativa a bazei de capital a societatii, Consiliul de Administratie a adoptat masuri de diversificare a ofertei si de diminuare a costurilor, care vor asigura consolidarea pozitiei societatii pe piata asigurarilor, in conditii de prudentialitate si eficienta sporite", se spune in finalul comunicatului Asiban.

Compania de asigurari Asiban a inregistrat o valoare a primelor brute subscrise de 42,27 milioane lei (11,97 milioane euro) in luna septembrie a anului 2006 si a incheiat primul semestru al anului 2006 cu o cifra de afaceri in valoare de 51,8 milioane euro.

In anul 2005, Asiban a afisat un profit net de 9,69 milioane lei (2,67 milioane euro).

Capitalul social subscris si varsat al Asiban este, in prezent, de 25 milioane lei (7,14 milioane euro).

Compania de asigurari Asiban a fost infiintata in 1996. La sfarsitul anului 2005, Intreprinderea de Semnalizari si Automatizari Feroviare (ISAF) a vandut celorlalti actionari pachetul de actiuni pe care il detinea la Asiban, reprezentand 20% din capitalul social. Valoarea tranzactiei a fost de 12 milioane de euro. Ceilalti patru actionari ai societatii, BRD-Groupe Societe Generale, BCR, CEC si Banca Transilvania si-au crescut fiecare participatia cu 5%, pana la 25%.