Schimbarea sistemului de impozitare a persoanelor fizice cu unul bazat pe globalizare, in cazul in care se doreste acest lucru, ar trebui sa se aplice mai intai la nivel de individ, si apoi extins, optional, la gospodarie sau familie sau alta forma de asociere de persoane. Noul mecanism ar putea fi dezvoltat pe baza fostului “Impozit pe venitul global (IVG)” care a functionat in Romania in perioada 2000 -2004, cu cote reduse de impozitare, respectiv 10% sau 0%, sustine presedintele Camerei consultantilor fiscali din Romania, Dan Manolescu.

El incearca, in acest mod, sa explice in ce ar putea consta etapizarea implementarii sistemului, anuntata de reprezentantii Guvernului.

“Noi am sustinut tot timpul ca, daca se doreste o astfel de globalizare, sa se faca mai intai la nivel de persoana, sa vedem ca merge un an doi si apoi sa se permita o extindere pe baza optionala la nivelul celor care doresc sa isi puna in comun veniturile pentru a obtine anumite avantaje fiscale, de exemplu daca au copii si legea este construita astfel incat sa dea familiilor posibilitatea unor deduceri mai mari, sau alte aspecte de politica publica pe care un astfel de sistem le-ar permite”, a explicat Manolescu, pentru Wall-Street.ro

Insa, oricarea ar fi varianta pentru care se va opta, retinerea la sursa trebuie mentinuata, in opinia presedintelui Camerei consultantilor fiscali.

“Retinerea la sursa a functionat tot timpul si in toate sistemele, incluiv in Romania in perioada 2000 – 2004, cat a fost in vigoare impozitul pe venitul global (IVG). Inclusiv americanii, pe care intelegem ca ii avem ca exemplu, au retinere la sursa la salarii, pentru ca este logic ca autoritatea fiscala sa urmareasca angajatorii care sunt mult mai putini decat angajatii. In Romania, discutam de 500.000 – 600.000 de agenti economici, care sa presupunem ca toti au salariati, si 5 – 6 milioane de angajati. De ce sa irosim resurse alergand 5 milioane de oameni, cand putem sa urmarim de 10 ori mai putini contribuabili. Aceasta este logica oricarui sistem de administrare: sa fie cat mai simpu si mai usor de administrat, pentru ca pana la urma ne intereseaza si costul pe care statul il are sa colecteze un leu sau 100 de lei sau 1.000 de lei”, a punctat Dan Manolescu.

Autoritatile dau semnale in directia mentinerii retinerii la sursa

Potrivit acestuia, si autoritatile au sugerat, in cele mai recente declaratii, ca se intentioneaza mentinerea retinerii la sursa, avand in vedere ca, in caz contrar, efortul financiar al statului, cel putin in 2018, ar fi foarte mare, respectiv 30 de miliarde de lei (4% din PIB). In plus, exista riscul ca, in cazul in care nu se retine nimic la sursa din impozitul pe venit, banii sa nu mai fie recuperati de la populatie, avand in vedere ca ideea de planificare nu prea exista la nivelul populatiei din Romania.

In privinta termenului de implementare anuntat (2018 cu aplicare din 2019), Manolescu este de parere a acesta nu este realist, cel putin in varianta anutata initial de Guvern. “Cu un anumit tip de globalizare, e posibil, dar nu cu o complexitate similara sistemului din 2000 – 2004, care a avut un grad de pregatire mult mai amplu”, a subliniat Manolescu.

In opinia sa, implementarea sistemului in varianta mentionata (cu globalizare pe individ in prima faza) ar fi posibila dupa doi-trei ani de munca, respectiv in 2019 cu globalizare in 2020. “Asa am avea doi ani jumate - trei timp de pregatire pentru tot ce inseamna contribuabil si autoritate”, a mai spus presedintele Camerei consultantilor fiscali.

Acesta este de parere ca ANAF ar trebui sa beneficieze de o atentie sporita pentru a reusi sa gestioneze un astfel de mecanism. In acest context, Manolescu a reamintit ca fostul IVG a fost implementat dupa trei ani de pregatire prealabila, cu ample campanii de informare cu privire la modalitatea de aplicare.

Care ar putea fi explicatia din spatele acestei initiative?

Care este ratiunea din spatele acestei modificari? “Probabil ca, per total, viziunea a fost ca printr-un astfel de mecanism se poate implementa o politica fiscala mai rezonabila prin mecanismul de deduceri. Sper ca asta sa fi fost in spate. Alfel nu ii vad rostul. Decat daca vrem sa vedem exact veniturile populatiei si sa vedem pe cine ajuta statul, ce tip de deuduceri acorda si caror persoane”, a puntat Manolescu.

Potrivit acestuia, sistemul de deduceri se putea extinde si pe actualul mecanism de impozitare, insa fara a putea fi o extindere selectiva. Astfel, o persoana cu mai multe surse de venit, ar fi primit aceeleasi deduceri, la functia de baza, ca si o persoana cu un singur venit. In aceste conditii, deducerile nu s-ar aloca doar celor care au cu adevarat nevoie. “Aceasta ar putea fi o ratiune pentru care un astfel de mecanism ar fi implementat. Nu stiu daca aceasta a fost motivatia”, a mai spus Manolescu.

El sustine ca pe marginea acestui proiect s-a vorbit foarte mult, insa autoritatile au oferit foarte putine informatii, astfel incat au aparut numeroase speculatii de cum ar putea sa fie. “Insa, daca aceste discutii au condus la ideea ca nu este bine sa se aplice din 2018 si s-a reusit o amanare este un lucru bun, pentru ca pentru astfel de decizii este nevoie de timp de a analiza si de a face un lucru bine gandit. Daca vom avea un astfel de sistem de la un moment dat, este bine sa fie bine structurat si pentru cat mai mult timp”, a punctat presedintele Camerei consultantilor fiscali.

Referitor la posibilitatea, luata in calcul de anuntata de autoritati, ca noul sistem sa se aplice fara implicarea consultantilor fiscali, avand in vedere numarul redus al acestora, Manolescu spune ca acest lucru nu este posibil in varianta anuntata de Guvern, pentru ca ar fi foarte complicat.

Sursa foto: Agerpres foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri