Creditul neguvernamental a stagnat in luna februarie, perioada in care imprumuturile exprimate in euro si-au pastrat dinamica superioara componentei in lei.

Potrivit BNR, totalul imprumuturilor angajate de catre firme si populatie a crescut in luna februarie cu 0,7% (0,1% in termeni reali), pana la nivelul de 41.6140 miliarde lei, fiind rezultatul majorarii cu 1,7% a componentei in lei si al mentinerii componentei in valuta exprimata in lei (exprimat in euro, creditul in valuta s-a majorat cu 3%).

La finele lunii februarie, valoarea creditului neguvernamental depasea cu 32,5% (21,7% in termeni reali) nivelul din luna corespondenta a anului trecut, pe seama majorarii cu 18,1% a componentei in lei (8,5% in termeni reali) si cu 44,4% a componentei in valuta exprimata in lei. In euro, cresterea creditului in valuta a fost de 58,7%.
Prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, a afirmat marti ca dinamica imprumutului neguvernamental se va tempera in acest an, estimarile indicand o majorare cu 28,6% in termeni nominali, fata de 38% in 2004.

Creditul guvernamental net a inregistrat un sold negativ de 46.379 miliarde lei, comparativ cu un sold negativ de 55.345 miliarde lei in luna ianuarie 2005, ca urmare a diminuarii Contului General al Trezoreriei Statului si scaderii disponibilitatilor la dispozitia Fondului National (fonduri Phare) din contributia financiara a Uniunii Europene.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Preturile de consum revin pe crestere accelerata! Ce s-a scumpit?
Setari Cookie-uri