ANAF obliga firmele sa transmita online principalele declaratii fiscale incepand cu cele aferente lunii ianuarie 2018, se arata intr-un comunicat al institutiei. Masura este prevazuta intr-un proiect de Ordin, publicat pe site-ul Agentiei.

“Prin prezentul proiect de ordin, se propune introducerea obligatiei depunerii prin intermediul internetului, pe site-ul Agentiei Nationale de
Administrare Fiscala, a principalelor declaratii fiscale, de catre toate categoriile de contribuabili”, se arata in comunicat.

Declaratiile care intra sub incidenta Ordinului sunt cuprinse in proiectul publicat de ANAF.

Fac exceptie de la obligatia transmiterii prin mijloace electronice, declaratiile de impunere depuse de catre persoanele fizice si utilizate in procesul de stabilire a impozitului pe venit si a contributiilor sociale obligatorii.

ANAF subliniaza ca decizia are in vedere simplificarea procesului de conformare voluntara a contribuabililor in procesul de indeplinire a obligatiilor fiscale.

Firmele mari si mijlocii, obligate sa depuna declaratiile online inca din 2010

Pentru contribuabilii mari si contribuabilii mijlocii, obligativitatea depunerii declaratiilor fiscale prin mijloace electronice a fost instituita inca din 2010 prin Ordin al presedintelui ANAF. Tot de atunci, celelalte categorii de contribuabili au avut posibilitatea utilizarii acestei metode alternative de depunere a declaratiilor.

“Incepand cu anul 2011, potrivit prevederilor Codului fiscal, formularul 112 „Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate”, se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanta de catre toate persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajator sau entitati asimilate angajatorului, potrivit legii”, se mai arata in comunicat.

De asemenea, ANAF precizeaza ca, prin dispozitiile art.103 din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, s-a creat cadrul legal pentru introducerea obligatiei depunerii declaratiilor fiscale prin mijloace electronice sau prin sisteme electronice de transmitere la distanta, in cazul creantelor fiscale administrate de organul fiscal central.

Presedintele ANAF din timpul guvernului tehnocrat, Dragos Doros, promitea muarea ANAF, prin depunerea declaratiilor exclusiv prin mijloace electronice, inca de la inceputul acestui an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri