Intrarea mai facila in piata romaneasca a marilor banci, dupa 1 ianuarie 2007, va accentua tendinta de scadere a dobanzilor, dar banii vor fi in continuare mai scumpi fata de restul UE, a declarat pentru NewsIn, directorul pentru corporate finance al BRD Societe Generale, Aurelian Dochia.

"Competitia tot mai intensa in domeniul financiar a facut ca dobanzile sa scada mai repede. Dupa 1 ianuarie, cand intrarea bancilor straine in Romania nu va mai fi impiedicata de procedee birocratice, acest proces se va intensifica", a spus Dochia.

In opinia bancherului BRD, nu va exista o migrare masiva a clientilor spre bancile din afara Romaniei doarece exista foarte multe bariere care vor fi mentinute. El a precizat ca nivelul dobanzilor va ramane in continuare mai ridicat decat in Uniunea Europeana (UE), din cauza unor factori structurali: "si in UE nivelul dobanzilor este diferit, in functie de raportul dintre cerere si oferta sau factori de risc specifici. De pilda, in Germania costul creditarii este mai scazut decat in alte tari"

Potrivit lui Dochia, principalul impediment in scaderea dobanzilor este pericolul inflatiei, mai ales dupa anuntul privind scumpirea pretului la gaze. "Aceasta scumpire se va reflecta anul viitor si ma ingrijoreaza faptul ca am putea avea o inversare a trendului descrescator din ultimii ani. O decizie a bancii centrale de majorare a dobanzii de politica monetara nu ar arata altceva decat ingrijorarea fata de aceasta tendinta", a afirmat Dochia.

Directoul din cadrul BRD a declarat ca o decizie de majorare a dobanzii se va rasfrange, implicit, asupra costului creditarii.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Modificarile BNR au injumatatit clientii IFN-urilor
Setari Cookie-uri