Acuzatiile la adresa bancilor, potrivit carora multe dintre acestea folosesc metode de “optimizare fiscala” pentru a declara pierdere, cu scopul de a nu plati impozit pe profit statului roman, trebuie demonstrate cu PROBE! Altfel, se poate ajunge in instanta. In plus, sunt necesare controale fiscale amanuntite pentru a demonstra intentia de evitare a taxelor si reglementarile care au fost incalcate, sustine guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, in replica la afirmatiile ministrului Finantelor Publice, Ionut Misa, cu privire la bancile care evita plata taxelor la stat.

Potrivit guvernatorului, constatarea ministrului Finantelor ca anumite banci nu au facut profit in ultimii ani este corecta, insa de aici nu trebuie sa se inteleaga faptul ca acele banci nu au facut profit pentru ca nu au vrut sa plateasca impozit pe profit.

“Cred ca domnul ministru (al Finantelor, Ionut Misa, n.r.) a dat un mesaj corect, in sensul ca a facut o constatare, pe care nu trebuie sa o cautam, nu ne trebuie liste. Bilanturile anuale ale bancilor sunt publicate, sunt publice, in fiecare an. Deci nu cred ca trebuie sa faca cineva liste sau sa solicite liste, sunt cunoscute foarte bine. Acum, de ce nu au facut profit, este o alta intrebare. Asta trebuie sa se cerceteze”, a declarat Mugur Isarescu, intr-o conferinta de presa.

In opinia sa, insa, “una este sa faci o constatare ca o institutie nu are profit si, deci, nu plateste impozit pe profit, si alta e sa te uiti in contabilitate si sa constati ca nu a facut profit, pentru ca unele operatiuni au fost la marginea legii sau in afara legii”.

“In masura in care asemenea constatari se vor face si se vor dovedi, bineinteles ca Ministerul de Finante trebuie sa actioneze ca atare si noi le vom acorda tot sprijinul necesar”, a mai declarat Isarescu.

300.000 de firme din Romania au pierderi si capitaluri negative

Guvernatorul atrage atentia, insa, ca la astfel de concluzii se poate ajunge numai in urma unor controale fiscale serioase.

“Nu sunt lucruri care se pot clarifica “din picioare” printr-o discutie Aici trebuie date, analize foarte atente si pe urma…probe, pentru ca sunt legate de bilanturile bancilor. Orice eroare aici ajunge in instanta. Nu discutam pareri. Sprijinim Ministerul Finantelor in actiunea pe care dansii o fac sa vada daca o operatiune, creditele neperformante spre exemplu, sunt corect evaluate in bilanturile bancilor, s-au facut in conditiile legii si asa mai departe. (…) Contabilitatea unei banci nu este o chestiune simpla, este complicata. Cei care fac cotroale legate de aspectele fiscale sunt specialisti. Deci ei, la randul lor, trebuie sa faca doua eforturi: sa explice cum e cu optimizarea si care sunt prevedrile legale care nu au fost respectate”, a subliniat guvernatorul BNR.

Mai mult, el afirma ca bancile care au facut profit - si e vorba de cele mari - au platit impozit serios pe profit. In schimb sunt foarte multe firme in Romania care nu numai ca nu fac profit de multi ani, dar au si capitaluri negative.

”De patru ani sau de cinci ani sa nu faci profit? E posibil, da. Atentie! Avem 300.000 de firme in Romania care nu fac profit si au capital negativ. Bancile, chiar daca nu au facut profit, au platit celelalte impozite (pe salarii s.a.m.d.) si au capital nu doar pozitiv, ci de peste limita minima legala de 8%. Nu inseamna neaparat evaziune”, mentioneza el.

Acesta subliniaza insa ca BNR nu are niciun fel de mandat si nici atributii sa faca propriu-zis un control fiscal la banci, insa sprijina Ministerul de Finante pe caile pe care le are la dispozitie prin actul de supraveghere.

Cum justifica MFP declaratiile ministrului

Ministrul Finantelor Publice, Ionut Misa, a declarant, in repetate randuri, ca 31 din cele 46 de banci din sistemul bancar din sunt pe pierdere de mai multi ani pentru ca folosesc metode de optimizare fiscala pentru a nu plati impozit pe profit in Romania. El a spus ca nu poate dezvalui numele bancilor respective pentru ca ar incalca secretul fiscal.

“Exista un numar de 46 de societati bancare care au depus declaratia privind impozitul pe profit (cod 101) si care aveau un cod fiscal valabil la data de 31.12.2016, data la care se calculeaza impozitul pe profit anual, din care 31 au inregistrat pierdere fiscala, iar 15 au inregistrat profit”, se arata intr-un raspuns transmis de MFP la solicitarea wall-street.ro.

Conform institutiei, „pentru societatile bancare verificate a fost modificata baza de impunere, aspect care a vizat retratarea anumitor categorii de cheltuieli din punct de vedere al deductibilitatii fiscale in temeiul Codului de procedura fiscala. In cadrul inspectiilor fiscale au fost stabilite debite suplimentare”, se mentioneaza in document. Reprezentantii ministerului nu precizeaza, insa, la cate din cele 31 de banci cu pierderi au fost derulate verificari si la cate au fost stabilite debite suplimnetare.

Referitor la secretul fiscal invocate de ministrul Finantelor, in document se precizeaza: “Conform art. 11 din Codul de procedura fiscala, datele referitoare la contribuabili, natura si cuantumul obligatiilor fiscale reprezinta secret fiscal”.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri