Programul "Prima Casa" a avut un aport semnificativ la activitatea de creditare a populatiei, de la implementare pana in prezent, insa rolul social a fost unul modest, avand in vedere ca putini dintre cei care au accesat programul se incadreaza in categoria persoanelor cu venituri reduse. De aceea, dar si pentru ca activitatea de creditare se apropie de un nivel “care ar putea pune probleme”, necesitatea continuarii programului este pusa sub semnul intrebarii.

"Continuarea acestui program, in conditiile in care activitatea pietei creditului s-a reluat (si chiar se apropie de o evolutie care ar putea pune probleme din punct de vedere al stabilitatii financiare), ridica probleme privind eficienta efortului bugetar. Mai mult, poate produce distorsiuni in mecanismul de piata, bancile nefiind impulsionate in dezvoltarea de produse de creditare ipotecara cu risc redus in conditiile existentei acestui program care asigura un cost semnificativ mai mic datorita garantiei de 50% oferite de catre stat", reiese dintr-un studiu coordonat de economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea.

Tinerii dispusi sa plateasca avansuri mai mari, principalii clienti ai programului

In document se mentioneaza ca persoanele cu venituri rduse au accesat Programul intr-o masura similara cu ipotecarele clasice.

“Singurul aspect social pe care acest program il asigura este un acces mai mare al persoanelor tinere la achizitionarea unei locuinte, ponderea debitorilor cu varste de pana in 35 de ani fiind mai mare in acest caz", se subliniaza in studiu.

Un alt aspect important al caracterului social al creditarii oferite prin acest program este costul relativ scazut care este asigurat, pe de o parte, prin nivelul redus al ratei dobanzii si, pe de alta parte, prin avansul redus perceput pentru astfel de credite (minim 5%). Insa din analiza valorii creditelor contractate reiese ca tot mai multi debitori contracteaza astfel de credite cu avans mai ridicat decat cel minim solicitat de program.

Lazea: Programul, o forma de transfer de bani de la buget catre privat

“In aceste conditii, programul nu reprezinta decat o forma de transfer a unor sume de bani de la buget catre sectorul privat si nu o forma de crestere a accesabilitatii persoanelor fizice la obtinerea de credite in vederea achizitionarii unei locuinte", se mentioneaza in studiu.

Conform analizei, creditele acordate prin acest program reprezinta o pondere importanta a fluxului nou de credite. In prezent, creditele acordate prin programul "Prima casa" totalizeaza 33 de miliarde lei, echivalent cu 4,5% din PIB, septembrie 2016, pentru anul 2017 volumul de credite nou-acordate, conform plafonului de garantii aprobat, este de 5 miliarde de lei.

Astfel, autorii studiului sustin ca riscurile la adresa stabilitatii financiare, generate de programul "Prima casa", pe langa caracterul sistemic al acestuia (in prezent acesta reprezinta o treime din creditarea acordata populatiei), sunt determinate de contributia acestuia la cresterea interdependentelor dintre sectorul bancar si cel de stat si a celor dintre ciclul de credit si cel al preturilor imobiliare (inclusiv la nivel regional), precum si de cresterea gradului de indatorare.

In plus, creditele acordate prin programul "Prima casa" ingreuneaza procesul de executare silita. “In cazul in care debitorul unui credit acordat prin programul "Prima casa" nu isi onoreaza obligatiile de plata, spre deosebire de un credit care nu este acordat prin acest program, banca nu are dreptul sa initieze direct procedurile de executare a garantiei ipotecare, trebuind sa solicite ANAF derularea procedurii de executare", se spune in studiu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri