Introducerea unei plati defalcate a TVA ar urma sa aiba efecte semnificative asupra companiilor din Romania. Costurile acestora se vor majora avand in vedere ca pentru implementarea unei astfel de masuri, companiile vor fi nevoite sa faca schimbari la nivelul programelor de contabilitate, a sistemelor IT si, pe deasupra, sa suporte costurile generate de comisioanele bancare in urma cresterii numarului de tranzactii. Despre aceste efecte am discutat cu Mihai Erculescu, senior tax consultant la Accace Romania.

Una dintre cele mai importante urmari ale masurii fiscale privind plata defalcata a TVA este majorarea costurilor pentru companii. Acestea vor fi nevoite sa isi deschida conturi speciale de TVA in care clientii sa faca platile, iar apoi vor trebui sa comunice aceste conturi tuturor clientilor existenti.

Orice greseala in plata TVA va atrage o amenda de 50% din suma, conform proiectului de lege. Erculescu a precizat ca firmele vor trebui sa puna la punct noi proceduri prin care sa aiba in vedere scaderea posibilitatii ca platile sa se faca gresit. Acest lucru va rezulta in modificari ale sistemelor informatice actuale, precum si asupra informatiilor existente in baza de date in care sunt inregistrati furnizorii, modificari care vor afecta finantele companiei ce ar putea recurge la imprumuturi bancare pentru a-si continua activitatea.

“Costurile companiilor vor fi afectate, intr-o mare masura, de faptul ca se vor inmulti platile efectuate pentru tranzactiile din cadrul activitatii normale a firmelor. Astfel, acest lucru se va reflecta in necesitatea mai mare de alocare a resurselor umane in cadrul firmelor, deci, implicit, vor exista si costuri mai mari. De asemenea, costurille companiilor vor fi afectate de comisioanele percepute de institutiile bancare pentru noile conturi deschise. Exista posibilitatea ca aceasta masura sa afecteze fluxurile de numerar ale companiilor, in asa masura incat acestea vor fi nevoite sa suplineasca necesitatea de bani prin credite bancare; aceasta actiune se va traduce, in final, in costuri si mai mari suportate de companii", a declarat Mihai Erculescu pentru wall-street.ro.

Reprezetantul Accace precizeaza ca la nivel procedural, in momentul de fata, nu exista o solutie referitoare la deschiderea unui cont in cadrul unei institutii bancare, astfel incat titularul sa nu poata accesa banii existenti. "Acest tip de cont este posibil sa fie creat in viitor, special in acest scop", adauga Erculescu.

Plata defalcata a TVA va duce la cresterea birocratizarii

Legea preventiei, impozitul pe cifra de afaceri, schimbarea impozitarii pentru contractele part-time si aceasta plata defalcata a TVA sunt doar o parte dintre masurile, unele concretizate, altele ramanand doar la stadiu de discutii, care au dat nastere unor reactii puternice ale mediului de business, care le-a catalogat pe o parte dintre acestea ca fiind descurajatoare pentru mediul antreprenorial. Mihai Erculescu este de parere ca schimbarile pe care le aduce plata defalcata a TVA vor cantari semnificativ in decizia viitorilor antreprenori de a-si deschide o companie.

"Companiile existente in mediul de business, pe langa costurile prezentate anterior, vor fi descurajate si de cresterea birocratizarii proceselor, pe care aceasta modificare o aduce implicit. Pentru firmele existente, care nu au o situatie precara, este putin probabil ca aceasta modificare sa le descurajeze in a-si continua activitatea, insa, pentru un viitor antreprenor care doreste infiintarea unei firme, aceasta modificare va fi un factor care va cantari greu in decizia luata", a concluzionat reprezentantul Accace.

Mihai Erculescu este de parere ca societatile care au fluxurile de numerar limitate si foarte bine prestabilite vor fi extrem de afectate, avand in vedere ca acestea nu vor mai beneficia de acel credit temporar pe care il au in prezent din TVA incasata. De asemenea, el adauga faptul ca modificarea legislativa va afecta si companiile a caror activitate recurenta presupune realizarea unui numar ridicat de plati, deoarece numarul acestora va fi dublat.

Proiectul de ordonanta privind plata defalcata a TVA este o masura prevazuta in programul de guvernare al actualului guvern PSD-ALDE si care ar trebui sa fie aplicata din 1 octombrie, conform precizarilor regasite in actul normativ. Insa, premierul Mihai Tudose a declarat, in cadrul unui canal de televziune, ca in urma discutiilor pe care le-a avut cu ministrul de Finante, masura ar trebui aplicata de la 1 ianuarie 2018.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri