Noul sistem de plata a TVA, in cont special deschis in acest scop de fiecare entitate care gestioneaza facturi purtatoare de TVA, este necesar pentru a combate evaziunea fiscala, sustin reprezentantii Ministerului Finantelor Publice. Mai mult, statul este indreptatit sa interzica firmelor sa utilizeze banii incasati de la clienti in contul taxei, pentru ca banii nu sunt ai lor (ai firmelor) ci ai statului, mai spun oficialii Ministerului.

Ce uita, insa, statul, este ca nu toti acei bani ii apartin, ci doar partea de taxa adaugat de fiecare contribuabil. In cazul in care taxa s-a compensa direct intre furnizor si cumparator, iar acesta din urma ar fi obligat sa vireze in contul respectiv doar diferenta pe valoarea adaugata de el, ar fi corect. Dar, in practica, statul blocheaza atat TVA colectata de furnizor cat si pe cea colectata de cumparator (care vine la randul lui mai departe marfa), iar rambursarile se realizeaza in ritmul deja binecunocut de firmele cu state vechi in sistem.

Vrei sa citesti articolul complet?

Aboneaza-te la Wall-Street!

Prin abonamentul Wall-Street devii parte a comunitatii de afaceri de top din Romania. Toate informatiile noastre sunt create pentru a te ajuta sa fii mai bun in activitatea ta zilnica.

Aboneaza-te! Am deja cont
Sursa foto: Dreamstime.com