Companiile nu mai au posibilitatea sa utilizeze fondul de handicap pentru a cumpara servicii de la unitatile cu procent ridicat de angajati cu handicap. mai mult, contributiile la acest fond s-au dublat, iar banii trebuie virati direct la bugetul de stat. Astfel, unitatile protejate raman fara o sursa importanta de venituri. Noutatile au aparut dupa modificarea Legii nr. 448/2006, privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Modificarea a fost operata prin OUG nr. 60/2017, publicata in Monitorul Oficial nr. 648 din 7 august 2017, care impune ca, incepand cu 1 septembrie 2017, valoarea taxei datorate de catre companii pentru fondul de handicap sa fie dublata, iar posibilitatea companiilor de a mai folosi acest fond pentru a achiziona produse sau servicii realizate de unitatile protejate autorizate sa dispara.

Postrivit companiei de consultanta Accace, noua valoare a taxei datorate pentru fondul de handicap reprezinta un salariu de baza minim brut pe tara, garantat in plata, inmultit cu numarul de locuri de munca in care companiile nu au angajate persoane cu dezabilitati.

Inainte de modificare, companiile aveau posibilitatea de a folosi acesti bani destinati fondului de handicap pentru a achizitiona produse sau servicii realizate de unitatile protejate autorizate, respectiv companiile care au angajate persoane cu dezabilitati in procent de minimum 30% din numarul total de angajati. De la 1 septembrie, companiile sunt obligate sa vireze banii din fondul de handicap catre bugetul de stat.

Prevederile privind contributia la fondul de handicap se aplica doar companiilor care au minim 50 de angajati, iar procentul de 4% din personal destinat persoanelor cu dezabilitati nu este acoperit. Reprezentantii Accace vad aceasta masura ca o sabie cu doua taisuri, avand in vedere ca, in dorinta de a stimula angajarea persoanelor cu dizabilitati, ajtutorul oferit unitatilor protejate de catre companii va scadea.

"Recentele modificari par a dori sa stimuleze companiile in a angaja persoane cu dizabilitati, avand in vedere ca doar acele companii care nu acopera minimul de 4% pozitii cu personal din categoria celor cu dizabilitati datoreaza si sunt obligate sa plateasca catre stat taxa de fond de handicap. Pe de alta parte, aceleasi prevederi fac imposibila sustinerea unitatilor protejate de catre companii, deoarece, in prezent, nu mai exista posibilitatea achizitionarii produselor sau serviciilor oferite de acestea, folosind taxa de handicap.", precizeaza reprezentantii Accace.

Statul, obligat sa organizeze concursuri de angajare exclusiv pentru persoanele cu handicap

O alta noutate este adusa de introducere unei prevederi ce vizeaza autoritatile si institutiile publice si persoanele juridice publice, nu si institutiile publice de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala. Astfel, incepand cu aceeasi data, acestea au obligatia organizarii de concursuri exclusiv pentru persoanele cu handicap, in vederea angajarii, bineinteles cu respectarea prevederilor legale in vigoare si fara a exclude dreptul acestora de a participa la orice tip de concurs organizat in campul muncii. Obligatia nu este aplicabila si persoanelor juridice private.

Accace este o companie de consultanta si externatilzare ce are peste 550 de consultanti in cadrul birourilor deschise in 13 tari din Europa Centrala si de Est. Compania detine un portofoliu ce cuprinde peste 2000 de clienti, majoritatea companii internationale.

Sursa foto: By Firma V / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri