Rectificarea bugetara va avea loc pana la finalul lunii septembrie si va fi pozitiva, anunta ministerul Finantelor Publice (MFP). Comunicatul vine in contextul in care o serie de analisti au declarat ca rectificarea bugetara ar trebui sa fie negativa, avand in vedere ca, potrivit executiei bugetare la sapte luni, atat veniturile cat si cheltuielile au un grad de realizare sub program.

"Ministerul Finantelor Publice precizeaza ca rectificarea bugetara va fi finalizata pana la sfarsitul lunii septembrie. Rectificarea va fi pozitiva si va avea la baza consultari premergatoare cu toate ministerele”, se arata in comunicatul MFP.

Senatorul PNL, Florin Citu, a atras, recent, atentia asupra faptului ca rectificarea bugetara trebuie sa fie negativa.

“Executia bugetara pentru primele 7 luni arata venituri si cheltuieli sub cele programate. Deficitul bugetar de 3 ori mai mare decat cel pentru perioada similara din anul precedent. In aceste conditii rectificarea bugetara anuntata pentru septembrie TREBUIE sa fie negativa- reduceri de cheltuieli si de venituri!!!”, scrie pe Facebook economistul Florin Citu, si membru al Senatului Romaniei.

Cum arata executia bugetara la sapte luni?

Concret, dupa sapte luni ale acestui an, deficit bugatar este de trei ori mai mare decat cel din aceeasi perioada a anului 2016, de 5,1 miliarde de lei, respectiv 0,63% din PIB, fata de 1,74 miliarde de lei, respectiv 0,23% din PIB, la 31 iulie 2016.

Citeste si:
MFP propune infiintarea Autoritatii Vamale Romane
MFP propune infiintarea...

Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 141,2 miliarde lei, reprezentand 17,3% din PIB, au fost cu 9% mai mari, in termeni nominali, fata de aceeasi perioada a anului precedent. In schimb, cheltuielile totale au urcat, in aceeasi perioada, cu 11,4%.

“S-au inregistrat cresteri fata de anul trecut la incasarile din contributiile sociale (+16,4%), din impozitul pe salarii si venit (+10,8%) (aceste cresteri fiind datorate majorarilor de salarii –n.r.) si din venituri din capital (+15,2%)”, se arata in documentul publicat de MFP.

Pe de alta parte, incasarile din impozite si taxe pe proprietate au scazut cu 6,5% fata de perioada similara din 2016. Aceasta reducere este justificata de Minister prin eliminarea, de la 1 ianuarie 2017, a impozitului pe constructii speciale.

Si scaderea de la TVA, de 4,6% fata de sapte luni din 2016, este justififata de autoritati tot prin reducerea succesiva a TVA, de la 24% la 20% la 1 ianuarie 2016 (care s-a reflectat in incasarile pe ianuarie) si de la 20% la 19% din acest an.

Citeste si:
Este sistemul public de pensii sau de asistenta sociala in faliment?
Reactii la proiectul de lege...

La fel si la accize, incasarile mai mici cu 5,8% au fost influentate, spun reprezentantii MFP “de reducerea nivelului acestora pentru unele produse energetice incepand cu 1 ianuarie 2017” (supraacciza la carburanti).


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Cum sa eficientizezi costurile cand ai o afacere mica