Daca esti student, somer sau patron si pui la cale o mica afacere prin care creezi locuri de munca poti beneficia de credite superavantajoase.
Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) acorda credite cu dobanda subventionata studentilor si angajatorilor din judetele cu o rata mare a somajului. Astfel, printre judetele unde la 28 februarie 2005 s-a inregistrat o rata a somajului peste medie (respectiv peste 6,2% pe tara) se numara Mehedinti, Hunedoara, Brasov, Vaslui, Olt, Teleorman etc. ANOFM acorda credite cu dobanda avantajoasa si in judetele cu somaj redus.

DOBANZI SUBVENTIONATE

Potrivit reglementarilor ANOFM, angajatorii din judetele cu o rata medie anuala a somajului mai mare decat rata medie la nivel national pot beneficia de credite cu o dobanda de 25% (un sfert) din dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei (BNR). In urma cu cateva zile, BNR a anuntat ca dobanda de referinta este de 8,45%, iar un sfert din aceasta reprezinta circa 2,11%. AMOFM ofera credite subventionate reprezentand 50% din dobanda de referinta a BNR, respectiv de 4,22% pe an si in judetele unde se inregistreaza o rata medie anuala a somajului mai mica sau egala cu rata medie anuala a somajului la nivel national.

IMPORTANT! Pentru anul 2005, ANOFM va emite un ordin, pana la 18 aprilie (cand va avea loc o noua licitatie pentru alegerea bancii care va derula creditele), pentru stabilirea judetelor vor beneficia de credite cu dobanda subventionata, deci fii atent la anunturile din mass-media referitoare la acest subiect.

CONDITII DE ACORDARE

Potrivit reglementarilor ANOFM, creditele cu dobanda subventionata se acorda intreprinderilor mici si mijlocii, unitatilor cooperatiste, asociatiilor familiale, persoanelor fizice autorizate sa desfasoare activitati independente si somerilor care infiinteaza societati in scopul crearii de noi locuri de munca, din care minimum 50% sunt pentru someri. Suma care se acorda pentru un loc de munca nou creat este de 100 de milioane de lei. Creditele pentru investitii se acorda pe trei ani, iar cele pentru activitatile curente - pe sase luni, iar banii pot fi folositi pentru cheltuieli de capital (dotare cu utilaje si echipamente, instalatii de lucru, mijloace de transport etc.), constructii necesare obiectului de activitate si pentru finantarea stocurilor de materii prime.

IMPRUMUTURI PENTRU STUDENTI

Daca esti student(a) si vrei sa obtii un credit cu dobanda subventionata trebuie sa ai cel mult 30 de ani, sa fii student pentru prima data si sa urmezi cursurile de zi la o facultate de stat sau particulara, autorizata sau acreditata in conditiile legii. Vei primi imprumutul daca infiintezi si dezvolti - individual sau impreuna cu alti studenti - intreprinderi mici si mijlocii, unitati cooperatiste, asociatii familiale sau daca desfasori in mod independent o activitate economica in calitate de persoana fizica autorizata (PFA). Detalii pe site-ul ANOFM - www.anofm.ro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri