Bancpost imprumuta 20 milioane de euro de la BEI

Banca Europeana pentru Investitii (BEI) a acordat un credit de 20 milioane euro pentru Bancpost, bani pe care banca romaneasca urmeaza sa-i foloseasca in acordarea de imprumuturi catre firme mici si mijlocii sau municipalitati, potrivit unui anunt publicat, joi, de BEI.

Banii obtinuti din imprumut vor putea fi folositi pentru acordarea de credite pentru "proiecte la scara mica si medie din domeniile protectia mediului, reducerea consumului de enrgie, infrastructura, dezvoltarea economiei bazate pe cunoastere, industrie, servicii si turism in Romania", se arata in comunicatul BEI.

Imprumutul are drept obiectiv oferirea de finantare pentru intreprinderi mici si mijlocii (IMM), autoritati publice - inclusiv municipalitati, al caror acces la finantare este limitat, conform bancii de investitii. Municipalitatile din Romania vor beneficia de o facilitate de finantare prin fonduri Phare, care va contribui cu pana la 5% din valoarea totala a imprumutului contractat, se mai spune in comunicatul BEI.

Banca europeana a acordat, din 1990 si pana astazi, credite catre bancile din Romania in valoare de 220 de milioane de euro. Acesta este primul imprumut acordat catre Bancpost ceea ce va spori la sapte numarul bancilor cu care BEI lucereaza in Romania.

BEI a acordat Romaniei, in perioada 1990-2005, credite in valoare de 4,3 miliarde de dolari pentru proiecte legate de aderarea la Uniunea Europeana (UE). Dupa aderarea la UE, Romania va deveni actionar al bancii, urmand a avea un reprezentant in Consiliul Guvernatorilor si membrii in Consiliul Director.

Dupa aderarea la Uniunea Europeana, Romania va contribui la capitalul subscris al BEI cu 42,3 milioane euro. Aproximativ 61% din creditele acordate Romaniei au fost catre domeniul transporturilor, 15% s-au indreptat catre proiecte vizand mediul inconjurator, iar 7% au mers catre sanatate si educatie. Principalele proiecte de transport sunt reabilitarea caii ferate pe coridorul pan-european IV (300 de milioane de euro, cofinantare alaturi de ISPA), reabilitarea infrastructurii rutiere pe coridorul european VI (350 de milioane de euro), construirea autostrazii Cernavoda-Constanta (187,5 milioane de euro).


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri