Majorarea ratelor la credite a devenit o certitudine. Cei care au imprumutiri in lei, cu dobanda variabila, actualizabila la trei luni, vor plati rate mai mari la banca, cel putin in urmatorul trimestru. Indicele ROBOR la 3 luni a incheiat luna septembrie la un nivel de 1,58% pe an, aproape dublu fata de cel de la finalul trimestrului trecut, cand a fost de 0,86% pe an.

Dobanzile la creditele in lei se actualizeaza pe baza valorii indicelul din ultima zi a perioadei de referinta, sau prima zi a perioadei urmatoare. Asadar, pentru creditele cu actualizare la trei luni, bancile care iau in calcul valoarea din ultima zi a intervalului precedent, vor actualiza dobanzile pe baza ROBOR la trei luni de vineri, 29 septembrie, respectiv 1,58% pe an.

Cele care iau in calcul valoarea din prima zi a intervalului urmator, vor actualiza dobaznile in functie de ROBOR la trei luni din data de 2 octombrie.

Indicele ROBOR la 3 luni, referinta pentru majoritatea imprumuturilor in lei cu dobanda variabila, inclusiv Prima Casa, a crescut accelerat in ultima vreme, astfel incat, in mai putin de un an, valoarea s-a dublat.

Joi, indicatorul a ajuns la 1,46% pe an, in crestere semnificativa de la 1,25% pe an cu doar o sedinta inainte, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Astfel, indicatorul a atins maximul ultimilor doi ani.

Citeste si:
Primaria Capitalei imprumuta 100 de milioane de euro de la Guvern
Primaria Bucuresti va...

Indicii de referinta din piata monetara au scazut constant in ultimii ani, pana in toamna trecuta cand ROBOR la trei luni a atins minimul istoric de 0,68% pe an (in data de 14 octombrie 2016). Analistii economici, dar si reprezentantii BNR au avertizat, insa, in ultima vreme cu privire la iminenta majorare a dobanzilor.

Totusi, in ultimele zile, indicii de referinta au crescut spectaculos pentru o piata care, timp de cativa ani, a stat in amortire. In doar 10 sedinte, ROBOR la 3 luni a crescut cu 0,6 puncte procentuale, de la 0,98% pe an la 1,58% pe an.

Actualul nivel al ROBOR depaseste deja prognozele bancilor si se apropie chiar de cele pentru sfarsitul anului viitor. De exemplu, BCR se astepta ca ROBOR la 3 luni pentru finalul acestui an sa fie de numai 1%, in timp ce la final de 2018 prognoza este de 1,6%. In ceea ce priveste referinta medie pentru anul viitor, economistii BCR anticipau un nivel de 1,2%, care insa a fost depasit semnificativ de cotatia de astazi anuntata de BNR.

Economistul sef al BCR, Horia Braun, avertiza recent la un seminar cu presa economica ca aceasta crestere a ROBOR s-ar putea sa nu se reflecte in dobanzile la depozite, dar se va reflecta automat in cele la creditele cu dobanda variabila, ca urmare a excesului de lichiditate din piata.

Citeste si:
Guvernul inlocuieste indicele ROBOR cu IRCC si la Prima Casa
Guvernul inlocuieste indicele...

Pe de alta parte, in opinia lui Braun, ingustarea coridorului de dobanda semnalata recent de BNR a crescut anticipatiile privind majorarea ROBOR, iar recentul trend se datoreaza si acestui lucru.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
MFP practica dublul standard in privinta dobanzilor