Valoarea tranzactiilor realizate in intervalul 30 octombrie-3 noiembrie, a fost de 361,27 milioane lei (103 milioane euro), in crestere cu 26,8% fata de cea a saptamanii anterioare, iar capitalizarea bursiera a crescut cu 2,13%, de la 74,89 miliarde lei, pana la 76,49 miliarde lei.
"Media zilnica a schimburilor a fost de 72,8 milioane lei pe sedinta, in continuare interesul cel mai mare mentinandu-se pe actiunile SIF-urilor", spune Andreea Ciobanu, broker la Intercapital Invest.

Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide 10 titluri listate la Bursa de Valori Bucuresti, s-a apreciat in ultima saptamana, cu 0,22%, de la 8.313,40 puncte, pana la 8.331,32 de puncte, cresterea fiind puternic influentata de evolutiie titlurilor SNP Petrom si BRD SocGen. O influenta negativa asupra indicelui au avut-o actiunile companiei Rompetrol Rafinare Constanta si a Bancii Transilvania, sustin brokerii.

Indicele BET-C, care arata evolutia generala a pietei, a s-a apreciat cu 0,45%, de la 5.085,64 puncte, pana la 5.108,61 puncte. Cresterea s-a datorat in principal emitentilor mai putin lichizi, dar cu rezultate financiare bune.

Indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, care reflecta evolutia celor mai tranzactionate opt companii listate (BRD SocGen, Banca Transilvania, Rompetrol Rafinare Constanta, SNP Petrom, Impact, Banca Comerciala Carpatica, Antibiotice si Flamingo International), a castigat 0,74%, de la 18.344,34 puncte, pana la 18,480.26 puncte.

Indicele BET-FI s-a apreciat in aceasta saptamana cu 7,30%, de la 57.223,41 puncte, pana la 61,397.92 puncte. In ultimele sedinte ale saptamanii, indicele a atins noi maxime istorice, iar de la inceputul anului, indicele a inregistrat un randament de 29,02%.

"In acesta saptamana, lichiditatea Bursei de Valori a fost in crestere, iar mai mult de jumatate din schimburi au fost efectuate cu actiunile societatilor financiare (SIF). Volumul mare de schimburi cu titlurile SIF a fost determinat de informatiile legate de oferta facuta de Erste Bank care ofera salariatilor mai multe optiuni pentru pachetul de 8% pe care il detin la Banca Comerciala romana: conversie prin acordarea unei actiuni Erste la 6 actiuni BCR sau 6,5 euro pe actiune. Oferta facuta de Erste a atrenat investitori in titlurile SIF-urilor, o eventuala astfel de conversie putand duce mai rapid la o evaluare corecta a actiunilor BCR in portofoliul fiecarui SIF", mai spune Ciobanu.

Actiunile societatilor financiare, (SIF) au incheiat saptamana cu o crestere de 7,3%, in ultimele trei sedinte ale saptamanii fiind atinse noi maxime istorice. Cei mai lichizi emitenti de la bursa sunt SIF 5 Oltenia si SIF 2 Moldova, ponderea tranzactiilor cu acestea fiind in mod egal de circa 15,5% din totalul bursei. Valoarea tranzactiilor cu actiuni emise de SIF-uri a totalizat 171,18 milioane lei, in crestere cu 16,5% fata de saptimana anterioara. Cu exceptia actiunilor SIF 4 Muntenia, toate celelalte patru au atins noi maxime istorice in aceasta saptamana, in care s-au implinit 10 ani de la aparitia Societatilor de Investitii ffnanciare si sapte ani de la listarea lor la Bursa. Cel mai mult a crescut SIF2, cu 2,4% fata de saptamana anterioara, in timp ce SIF Muntenia a scazut cu 2,8%. SIF Oltenia a incheiat saptamana la cotatia de 3,58 lei, dupa ce au atins un maxim istoric la 3,62 lei pe actiune. Actiunile SIF 2 Moldova au fost tranzactionate, vineri, la 3,30 lei, cu 10,37% mai mult decat in sedinta din 27 octombrie, dupa ca a atins, la randul sau un maxim istoric de 3,34 lei pe titlu.

Actiunile Rompetrol Rafinare Constanta s-au depreciat, saptamana trecuta cu 3%, de la 0,0875 lei in sedinta din 27 octombrie, pana la 0.0849 lei in ultima zi a intervalului analizat. "In piata inca s-a resimtit puternic efectul publicarii rezultatelor nefavorabile pe primele noua luni ale acestui an", spun analistii de la Prime Transaction.

Petrom Bucuresti a inregistrat o crestere de 2,5%, de la 0,6 lei, pana la 0,615 lei. " Cresterea s-a datorat in primul rand tranzactiilor speciale care s-au incheiat in primele sedinte ale saptamanii, in care au fost schimbate pachete impresionante de actiuni", sustin specialistii de la Prime Transaction.

Actiunile BRD-GSG au crescut cu 2,65% fata de saptamana anterioara, de la 18,9 lei, pana la 19,4 lei. Titlurile Bancii Transilvania au scazut cu 0,93%, de la 1,08 lei pana la 1,07 lei. Si actiunile Bancii Comerciale Carpatica s-au depreciat cu 1,75%, de la 0,57 lei, pana la 0,56 lei pe actiune.

Titlurile Transelectrica Bucuresti s-au ieftinit cu 4,4%,de la 33,9 lei, pana la 23,6 lei, pe fondul unor volume extrem de mici de tranzactionare sustin analistii.

"Avand in vedere informatiile pozitive legate de oferta facuta de Erste pentru angajati BCR si in conditiile unei informatii la fel de bune si pentru SIF-uri, pentru saptamana viitoare ne asteptam la noi cresteri pentru aceste actiuni", sustine Ciobanu.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri