Totusi, daca initiativa trece de Parlament, in ciuda constrangerilor bugetare tot mai mare cu care se confrunta statul, firmele care se conformeaza voluntar vor avea stimulente de la stat, sume care vor fi reduse din impozitul pe profitul datorat in anul de referinta.

Initiatorii masurii sustin ca, asa cum Fiscul sanctioneaza cu penalitati si dobanzi intarzierile la plata, ar trebui sa-i “premieze” pe cei care isi achita obligatiile fiscale inainte de termen. Tot acestia spun ca nu sunt putine firmele care respecta conformarea voluntara fiscala, 82% dintre ele fiind cu taxele si impozitele la zi, iar numai 18% au datorii.

Pe de alta parte, daca firma intra in intarzieri de plata, stimulentul inceteaza.

Totodata, actul normativ conditioneaza ultilizarea banilor intorsi de la stat. Conform modificarilor, impozitul recuperat poate fi utilizat doar pentru dotarea si dezvoltarea agentului economic in cauza – achizitii de echipamente/programe informatice, realizarea de constructii noi sau extinderea celor existente, exrinderea capacitatilor de productie, sau formarea profesionala a angajatilor, ucenicilor sau studentilor practicanti. Termenul de folosire a acestor fonduri este de maxim 3 ani. Actul normativ se adreseaza tuturor persoanelor juridice impozabile, indiferent ca vorbim de companii, microintreprinderi sau alte persoane juridice.

Mai exista sanse pentru o...
Citeste si: Mai exista sanse pentru o noua reducere de CAS in 2017?