Fondurile mutuale vor continua sa creasca in urmatorii ani si vor inregistra randamente de 75% in 2006 fata de anul precedent si, respectiv, de 50% in 2007 fata de 2006.
"Evolutia pietei fondurilor mutuale va ramane puternica pana la sfarsitul anului curent, indicand o crestere cu 75% in 2006, fata de anul precedent", spun analistii bancii UniCredito in urma studiului "New Europe Banking Outlook", informeaza NewsIn. "Lansarea unor noi fonduri mutuale si procesul de securitizare a activelor bancare vor contribui la o crestere sustinuta a acestui segment de pana la 50% in 2007", se mai spune in studiu.

Fondurile mutuale vor inregistra o crestere cu 40% in anul 2008, estimeaza specialistii UniCredito. Piata fondurilor mutuale ar putea ajunge la 1-2 miliarde euro in trei-cinci ani, potrivit estimarilor realizate de societatile de administrare a investitiilor. Fondurile mutuale au atras peste 86 milioane lei (25 milioane euro) pe primele noua luni din 2006, valoarea totala a subscrierilor depasind 308 milioane lei, potrivit datelor comunicate de Uniunea Nationala a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC).

Intrarile nete de capital in fondurile mutuale, in luna septembrie, a depasit 22 milioane lei (peste 6,3 milioane euro). F ondurile diversificate si de actiuni, cu intrari nete de capital de peste 55 milioane lei fiecare, au atras peste 114 milioane lei (32 milioane euro) in total, in timp ce fondurile monetare inregistreaza 38 milioane lei, iar cele de obligatiuni - 11 milioane lei.

Activele nete cumulate ale fondurilor mutuale au depasit, in septembrie, 533 milioane lei (150 milioane euro), in crestere cu 7,5% (7,8% in euro) fata de luna august si cu peste 57% (63% in euro) fata de inceputul anului, pe fondul unei aprecieri a leului fata de euro cu 4% pe primele noua luni din 2006.

Fondurile diversificate si cele de actiuni au reusit practic sa-si dubleze nivelul activelor nete, atingand 148,199 milioane lei si, respectiv, 213,398 milioane lei. Fondurile de obligatiuni reusesc o crestere cu 27,3% de la inceputul anului, ajungand la active de 64,419 milioane lei, dar la aceasta categorie diminuarea de active nete din septembrie se datoreaza exclusiv trecerii FDI Raiffeisen Benefit in categoria fondurilor diversificate. Fondurile monetare, dupa mai multe luni consecutive de scadere a activelor nete, au reusit sa revina la aproape acelasi nivel de active cu cel de la inceputul anului, de 107,428 milioane lei.

In luna septembrie, fondurile diversificate si-au consolidat pozitia de lider, cu o cota de 40% din totalul activelor, urmate de fondurile de actiuni, cu 27,8%, dar cu o dinamica ceva mai mica decat a celor diversificate, potrivit UNOPC. Astfel in numai un an, fondurile diversificate si cele de actiuni au ajuns sa detina peste 67% din cota de piata, comparativ cu 44 % in septembrie 2005.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri